Κοινωνία

02/03/2022 - 12:27

Πρόσφυγες α' και β' κατηγορίας... Η "Συνύπαρξη" για τον αισχρό διαχωρισμό

Από την Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο

Η Ευρώπη -και η Ελλάδα- υποδέχονται πρόθυμα τους πρόσφυγες της φρίκης του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό επιβάλλει το ανθρωπιστικό καθήκον. Τα κράτη, οι αλληλέγγυες οργανώσεις, όλοι οι πολίτες, οφείλουμε με κάθε τρόπο να εκδηλώσουμε την υποστήριξή μας στα θύματα της ρωσικής εισβολής. Την αποδοκιμάζουμε απερίφραστα. Ταυτόχρονα αποδοκιμάζουμε τα γεράκια του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου που αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία αυτόν τον άδικο πόλεμο για να ξεκινήσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών σε βάρος της διεθνούς ειρήνης και του βιοτικού επιπέδου των λαών.

 

 Την ίδια στιγμή, η θερμή υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων και μάλιστα χωρίς περιορισμούς και γραφειοκρατικές διαδικασίες, αναδεικνύει την ευρωπαϊκή διπροσωπία στο προσφυγικό ζήτημα. Την απεχθή πολιτική του δήθεν "ευρωπαϊκού τρόπου ζωής" που αρνείται να εξασφαλίσει ασφαλείς δρόμους αναζήτησης ασύλου στους πρόσφυγες άλλων πολέμων και τους εξωθεί να καταφεύγουν στις επικίνδυνες "υπηρεσίες" των διακινητών. Που υψώνει παντού τείχη. Που υποστηρίζει απεχθείς πρακτικές δήθεν φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων  στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου. Που μετατρέπει σε πρόθυμα μαντρόσκυλα κυβερνήσεις όπως η ελληνική. Που χρηματοδοτεί αφειδώς την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης- φυλακών στα νησιά μας και αναβαθμίζει σε επίσημη πολιτική τον ρατσισμό.

 

           Ο χθεσινός πνιγμός έξι ανθρώπων στη Μυτιλήνη -και ποιός ξέρει πόσων ακόμα- αποκαλύπτει με δραματικό τρόπο την υποκρισία και την ανηθικότητα αυτών που διαχωρίζουν τους πρόσφυγες σε "πραγματικούς" και μη, σε ανθρώπους α' και β' κατηγορίας. Ντρεπόμαστε για λογαριασμό τους.

 

Μοιράσου το άρθρο!