Κοινωνία

01/08/2012 - 17:01

Ψήφισμα Γονέων Κηδεμόνων Αγιάσου για τους Παιδικούς Σταθμούς

Ζωοδόχος Πηγή  Αγιάσος Λέσβος φωτο Αρχείο Lesvosnews

&n

bsp;

 Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012, στο προαύλιο της Ζωοδόχου Πηγής Αγιάσου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της Κίνησης Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Παιδιών που κατοικούν στην Αγιάσο. Οι γονείς που έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής των παιδιών τους στον Παιδικό Σταθμό του χωριού,  συζητώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διαπίστωσαν την ύπαρξη ανάγκης καταγραφής των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γενικότερα όλοι οι χώροι συνεύρεσης των βρεφών και παιδιών της Αγιάσου.

 Έτσι την εβδομάδα που μας πέρασε, προχώρησαν σε μία σειρά επαφών με τους υπόλοιπους γονείς και κηδεμόνες του χωριού, τα παιδιά των οποίων θα φιλοξενηθούν στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο, και από κοινού πρωτοκόλλησαν σήμερα 1 Αυγούστου 2012 το ψήφισμά τους στο Δήμο Λέσβου με κοινοποίηση στο Ν.Π.Δ.Δ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», ζητώντας γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματα-αιτήματά τους.



 



 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΓΙΑΣΟΥ

 

  

                                                                                                            Αγιάσος  1 Αυγούστου 2012

 

 Προς                 : το Δήμο Λέσβου              

 Κοινοποίηση :  Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης» Δήμου     

                               Λέσβου.

 

 

 

  Οι γονείς και κηδεμόνες βρεφών και παιδιών της Αγιάσου, κατά τη συνέλευση της 23/7/2012, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της Ζωοδόχου Πηγής Αγιάσου, προβαίνουν στο ακόλουθο ψήφισμα:

-          Ο παιδικός σταθμός του χωριού μας τη σχολική χρονιά 2011-2012 λειτούργησε χωρίς την ύπαρξη σίτισης των παιδιών που φιλοξενούσε. Δεδομένης της υποχρέωσης παροχής σίτισης από μέρους σας βάση του κανονισμού λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως για το αν έχετε διασφαλίσει την παροχή σίτισης για τη σχολική χρονιά 2012-2013.

-          Ο παιδικός σταθμός του χωριού μας διαθέτει την κτιριακή υποδομή να φιλοξενήσει τη λειτουργία δύο τμημάτων για τη σχολική χρονιά 2012-2013. Δεδομένου του ότι εφέτος, έχουν κατατεθεί 33 αιτήσεις φιλοξενίας παιδιών από κατοίκους του χωριού μας  παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως για το αν έχετε διασφαλίσει την επαρκή στελέχωση του Παιδικού Σταθμού μας, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά και τα δύο αυτά τμήματα, καθώς επίσης και για το αν υπάρχει πρόβλεψη λειτουργίας βρεφικών τμημάτων για παιδιά ηλικίας 6 έως 18 μηνών και 18 έως 30 μηνών. 

-          Παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως για το αν θα συνεχίσουν να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στον Παιδικό Σταθμό Αγιάσου οι δύο μόνιμες καθαρίστριες που εργάστηκαν και τη φετινή χρονιά, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του.

-           Με δεδομένο τον υπαινιγμό της προέδρου κυρίας Αντωνέλλη Αναστασίας πως για τη σημερινή κατάσταση υπεύθυνη δεν είναι μόνον η έλλειψη κρατικών πόρων, αλλά και η κακοδιαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων του Νομικού Προσώπου από το 2001 έως το 2010 (η αναφορά αυτή έγινε την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 σε συνάντηση που είχε η ίδια με εκπροσώπους της Κίνησης Γονέων από τη Μυτιλήνη  στο Κοινωνικό Ιατρείο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κύριος Δήμαρχος στην πρώτη έκτακτη  Γενική Συνέλευσή τους στις 25-6-2012 στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης), δηλώνουμε πως έως την επίδοση ενός ολοκληρωμένου φακέλου προς την Ελληνική Δικαιοσύνη και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα εμπεριέχει επαρκή στοιχεία απόδοσης ευθυνών, ουδεμία από μέρους μας ανάληψη ευθύνης κάλυψης των όποιων ελλειμμάτων αναγνωρίζουμε.

-          Σε μία περίοδο που οι οικογένειες μας δέχονται ανελέητη  οικονομική αφαίμαξη από μέρους της πολιτείας μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ποσού και τις επιβολής πληθώρας  άμεσων φόρων (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, Φόρος Εισοδήματος, Εισφορά Αλληλεγγύης, Τέλος Επιτηδεύματος, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, Έκτακτη Εισφορά), αλλά και της θεαματικής αύξησης των έμμεσων φόρων και με δεδομένη την τοποθέτηση της  κυρίας Αναστασίας Αντωνέλλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11-7-2012, πως οι επιβληθείσες αυξήσεις  στα τροφεία δε θα λύσουνε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νομικό Πρόσωπο, ζητάμε την άμεση σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» Δήμου Λέσβου, με θέμα τη μείωση των τροφείων (τα οποία καταβάλλονται από εμάς για τη σίτιση των παιδιών μας) για τη σχολική χρονιά 2012-2013, σε ποσά χαμηλότερα αυτών που ίσχυαν τη χρονιά 2011-2012 και με ένα στοχευμένο σχεδιασμό, ώστε να καταργηθούν βραχυπρόθεσμα, προς εκπλήρωση του κοινωνικού σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκαν και λειτουργούν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί. Η πρόσφατη εξωφρενική αύξηση των τροφείων που ανακοίνωσε η διοίκηση του Ν. Π. «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης», είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε ομαδική από μέρους μας «οικιοθελή» διαγραφή  παιδιών από τον Παιδικό Σταθμό της Αγιάσου, με αποτέλεσμα αυτός αρχικά να υπολειτουργήσει και στη συνέχεια να κλείσει, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στη δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη αυτών.

-           Ζητάμε την  απεξάρτηση των τροφείων από οποιαδήποτε σύμβαση εκχώρησης απαίτησης αυτών ως εγγύηση αποπληρωμής δανείων και την υποχρεωτική διάθεσή τους για απ’ ευθείας εξόφληση των προμηθευτών του Παιδικού Σταθμού μας.

-          Ζητάμε την άμεση καταβολή του ποσού των 2.500.000 ευρώ από το Δήμο Λέσβου προς το Νομικό πρόσωπο «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης» Δήμου Λέσβου, όπως αυτό ορίζεται και από τη συστατική πράξη αυτού.

-           Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση των φθορών που υπάρχουν στις δύο παιδικές χαρές της Αγιάσου οι οποίες θέτουν καθημερινά σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας. Για τη μία παιδική χαρά γνωρίζουμε πως υπάρχει έτοιμη μελέτη ανάπλασής της. Για τη δεύτερη υπάρχει ανάγκη τοποθέτησης χλοοτάπητα, κούνιας, τσουλήθρας και τραμπάλας.

-          Ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση του φακέλου ανακατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου, ώστε να προλάβει να ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α.

-          Ζητάμε την άμεση πραγμάτωση όλων των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη μελέτη και η αποκατάσταση των τουαλετών του σχολείου.

-          Τέλος υποστηρίζουμε όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειες της κίνησης Γονέων & Κηδεμόνων Βρεφών και Παιδιών από τη Μυτιλήνη, οι οποίες ως στόχο έχουν την εκπροσώπηση και την προάσπιση των δικαιωμάτων και των δικών μας παιδιών.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής

Κουτλή Σοφία

 Ξυνέλλη Νεκταρία

Ρούσσα Ειρήνη

 

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης

 

 

 

                                                                      

 

 

Μοιράσου το άρθρο!