Στη Χάρη Της με τα πόδια, το αυτοκίνητο ή το ΚΤΕΛ; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Αγιάσο
Αυξημένη αναμένεται από την Παρασκευή 14 Αυγούστου η κίνηση προς την Αγιάσο, ενόψει της μεγάλης πανήγυρης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου να προχωρά σε ενίσχυση των δρομολογίων, ενώ η Αστυνομία απευθύνει ιδιαίτερες συστάσεις σε οδηγούς και πεζούς προσκυνητές.
Δρομολόγια Μυτιλήνη – Αγιάσος την Παρασκευή 14 Αυγούστου
Το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από Μυτιλήνη προς Αγιάσο στις:
10:00 – 12:00 – 14:15
Από Αγιάσο προς Μυτιλήνη θα υπάρχουν αναχωρήσεις στις:
07:00 – 09:00 – 13:00 – 17:00
Από τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι περίπου τις 04:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, θα εκτελούνται επιπλέον δρομολόγια από και προς την Αγιάσο σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την επιβατική κίνηση.
Δρομολόγια από Πλωμάρι και Γέρα
Για την Παρασκευή 14 Αυγούστου προβλέπονται επίσης ειδικά δρομολόγια:
- Από Πλωμάρι προς Αγιάσο στις 17:00, με επιστροφή στις 23:00.
- Από Σκόπελο στις 17:30, με το λεωφορείο να διέρχεται από Παπάδο, Πλακάδο, Παλαιόκηπο και Κάτω Τρίτος. Η επιστροφή θα γίνει στις 23:00.
- Στις 04:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί επιπλέον δρομολόγιο από Αγιάσο προς Κάτω Τρίτος και Γέρα.
Τα δρομολόγια ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου
Το Σάββατο 15 Αυγούστου, από Μυτιλήνη προς Αγιάσο θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια στις:
08:00 – 09:00 – 10:00 – 11:00 – 13:00
Από Αγιάσο προς Μυτιλήνη:
07:00 – 12:00 – 13:00 – 14:00 – 17:00
Για τα υπόλοιπα χωριά της Λέσβου θα ισχύσουν τα δρομολόγια Κυριακής, με εξαίρεση το δρομολόγιο του Μανταμάδου, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί.
Αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας – Προσοχή στους προσκυνητές
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών στην Αγιάσο και της αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων αλλά και πεζών προσκυνητών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου καλεί όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.
Οι οδηγοί καλούνται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, ειδικά όταν συναντούν πεζούς, να αποφεύγουν τα αντικανονικά προσπεράσματα, να μην παραβιάζουν την προτεραιότητα και να μην οδηγούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, στην αποφυγή χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και στη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Φακός και ανοιχτόχρωμα ρούχα για όσους περπατούν τη νύχτα
Πολλοί πιστοί επιλέγουν παραδοσιακά να φτάσουν στην Αγιάσο με τα πόδια, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η Αστυνομία συστήνει στους πεζούς να κινούνται αντίθετα προς την κατεύθυνση των οχημάτων, ώστε να έχουν οπτική επαφή με την κυκλοφορία, ενώ κατά τις νυχτερινές ώρες καλούνται να έχουν μαζί τους φακό και να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα, ώστε να είναι περισσότερο ορατοί.
Η αστυνομική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάσου και κατά μήκος των διαδρομών που χρησιμοποιούν οι προσκυνητές θα είναι αυξημένη και συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής.