Κοινωνία

18/03/2020 - 15:40

Τι θα γίνει με τους Τσιγγάνους σε Παγανή και Παπάδο Γέρας - Επιστολή σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο

Επιστολή από Γέφυρες Τέχνης προς τις αρμόδιες Αρχές

Προς:

Αξιότιμους

Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Ι. Μουτζούρη

Δήμαρχο Δήμου Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη,

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, 

Θα θέλαμε επειγόντως να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την υποστήριξή και τις ενέργειές σας   για τα παρακάτω:

Δεδομένου ότι οι κάτοικοι των καταυλισμών Ελλήνων Τσιγγάνων στις περιοχές της Παγανής στη Μυτιλήνη και του Παπάδου στη Γέρα στο νησί της Λέσβου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, στερούμενοι αποχετευτικών και υγειονομικών εγκαταστάσεων, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού μέσω χημικών αποχωρητηρίων και αποχετευτικών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, καθώς δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μόνον των κατοίκων των καταυλισμών των Ελλήνων Τσιγγάνων, αλλά κατ’ επέκταση και η γενικότερη δημόσια υγεία.

Επισημαίνουμε ότι στους καταυλισμούς διαβιούν μικρά παιδιά, μαθητές δημοτικού, παιδιά με αναπηρίες και νεφροπαθείς.

 Παρακαλούμε για την ανάθεση της εποπτείας και ενημέρωσης επί του θέματος, καθώς και τη μέριμνα για τη διανομή ανά οικογένεια ανάλογης ποσότητας οινοπνεύματος, αντισηπτικών, αντιικών μασκών, ειδών καθαρισμού και φιαλών πόσιμου νερού. Ζητούμε την άμεση εγκατάσταση στην Παγανή 4 χημικών τουαλετών (3 στα λυόμενα, 1 στις παράγκες), 2 εγκαταστάσεων ηλιακού θερμοσίφωνα και συστήματος ύδρευσης για την παροχή πόσιμου νερού, καθώς και στον Παπάδο 2 χημικές τουαλέτες και τ’ ανάλογα για την παροχή ηλιακού συστήματος και πόσιμου νερού. 

Επίσης θέτουμε υπόψη σας ότι επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο αποστείλαμε την 15/3/20 στους αξιότιμους κ.κ. Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, Πρόεδρο Ε.Ο.Δ.Υ.  Παναγιώτη Αρκουμανέα, Κέντρο Επιχειρήσεων–Γρ. Εκτίμησης Κινδύνου & Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων Δρα Δημήτρη Ηλιόπουλο, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη και Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ι. Ποττάκη.

Παραμένουμε  στην διάθεση σας για κάθε πληροφορία,

 

Με τιμή,

Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ

Κάτοικος Μυτιλήνης

Ιδρύτρια – διαχειρίστρια  "Γέφυρες Τέχνης"  

 

Μοιράσου το άρθρο!