Κόσμος

24/04/2014 - 16:31

Αιματηρή επιχείρηση ανακατάληψης του Σλόβιανσκ

style="text-align: justify;"> 
Κομμάντος των ουκρανικών δυνάμεων κινούνται στην περιοχή Σλόβιανσκ της ανατολικής Ουκρανίας, προπύργιο φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μέχρι στιγμής σήμερα έχει χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και άλλοι πέντε έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
 
Το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο πάντως ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη Σλοβιάνσκ είναι «μέχρι και πέντε».
 
“Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έως και πέντε τρομοκράτες εξοντώθηκαν» και «ένας στρατιώτης τραυματίστηκε» στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Τρία οδοφράγματα των αυτονομιστών στην είσοδο της πόλης “καταστράφηκαν”, πρόσθεσε.
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι εάν οι αρχές στο Κίεβο χρησιμοποιήσουν το στρατό της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα υπάρξουν συνέπειες και χαρακτήρισε «σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της» Ουκρανίας την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις.
 
«Εάν οι άνθρωποι αυτοί προχωρούν στην αποκαλούμενη "οξεία φάση" (της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές), αυτή δεν είναι οξεία φάση, είναι απλά μια επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επισήμανε ο Πούτιν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.
 
«Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας», συνέχισε ο Πούτιν. Ακόμη χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.
 
Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγόρησε τη Ρωσία για μη τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας πως η Μόσχα απέτυχε να αναλάβει δράση για την παρουσία στρατευμάτων στην περιοχή και προειδόποιησε για περαιτέρω κυρώσεις.
 
Την ίδια ώρα σήμερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία ενός Ουκρανού πολιτικού, του Volodymyr Rybak, ο οποίος απήχθη και σκοτώθηκε στην περιοχή του Ντονέτσκ.
 
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο του δημαρχείου της Μαριούπολης, στα ανατολικά της χώρας, που είχε καταληφθεί από φιλορώσους μαχητές. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρά επεισόδια ή τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Τοπικά μέσα πάντως υποστηρίζουν όμως ότι το δημαρχείο παραμένει υπό τον έλεγχο των φιλορώσων μαχητών.
 
πηγή: enet.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!