Κόσμος

31/10/2013 - 10:36

Απροσδόκητη αύξηση επιδομάτων ανεργίας στη Γερμανία

style="text-align: justify;">Τα επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας παραμένει υποτονική και δεν αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά πριν από το τέλος του έτους.
 
Η γερμανική υπηρεσία εργασίας δήλωσε ότι τα επιδόματα ανεργίας τον Οκτώβριο αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κατά 2.000 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν μετρούνται με βάση τις εποχικές μεταβολές. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει ότι δεν θα σημειωνόταν αλλαγή.
 
Οι προοπτικές της αγοράς εργασίας σκιάζονται από την προοπτική ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανία θα εισάγει έναν εθνικό κατώτατο μισθό ύψους 8,5 ευρώ ανά ώρα, διότι αυτό θα οδηγούσε σε απώλειες θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρότερων επιχειρήσεων, προειδοποιούν οικονομολόγοι.
 
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κύριων πολιτικών κομμάτων για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, είναι σε εξέλιξη, αλλά οι οικονομολόγοι δηλώνουν πως είναι πιθανό ο συνασπισμός της Angela Merkel να συμφωνήσει στα αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών και να καθιερώσει έναν κατώτατο μισθό, ως αντάλλαγμα σε άλλες παραχωρήσεις.
 
Η υπηρεσία εργασίας δήλωσε ότι η ανάκαμψη στην επιχειρηματική δραστηριότητα που συνήθως ακολουθεί μετά από την θερινή ηρεμία, δεν δημιούργησε τόσες θέσεις εργασίας όσες στα προηγούμενα χρόνια, ενώ 48.000 περισσότεροι άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά τον Οκτώβριο σε σχέση με το περασμένο έτος.
 
Σε μια ακόμη ένδειξη αποδυνάμωσης της γερμανικής αγοράς εργασίας, υποχώρησε η καταγεγραμμένη ζήτηση για εργασία, με τις κενές θέσεις να υποχωρούν κατά 29.000 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012.
 
Αλλά η προσαρμοσμένη ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη από το Σεπτέμβριο στο 6,9%, υποδηλώνοντας ότι συνολικά η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ακόμη και αν οι απώλειες θέσεων εργασίας έχουν επιδράσει αρνητικά τις οικονομίες πολλών εταίρων στην ευρωζώνη.
 
Ο εναρμονισμένος δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,2% το Σεπτέμβριο από το αναθεωρημένο 5,3% τον Αύγουστο. Η ανεργία στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στο 12% τον Οκτώβριο.
 
πηγή: www.sigmalive.com
 

Μοιράσου το άρθρο!