Κόσμος

31/03/2014 - 20:53

Ο Ερντογάν πανηγυρίζει και απειλεί

style="text-align: justify;"> 
Με καταμετρημένο το 98 % των ψήφων, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του τούρκου πρωθυπουργού εξασφάλισε σε όλη την επικράτεια το 45,5 % των ψήφων, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τürk. Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) απέσπασε μόλις 27,9%.
 
Σαφές προβάδισμα του AKP δείχνουν και τα έως τώρα αποτελέσματα από την Κων/πολη, ενώ αμφίρροπη παραμένει η μάχη στην Άγκυρα. «Το ΑΚP είναι ο νικητής των εκλογών. Όλοι οι υπόλοιποι έχασαν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
«Θα πληρώσουν γι΄ αυτό»
 
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια μεγάλη νίκη του κόμματός του. Ενώπιον χιλιάδων οπαδών του, ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα συνεχίσει στη γραμμή που έχει χαράξει, ενώ κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι ήθελαν να προκαλέσουν χάος. «Θα πληρώσουν γι΄ αυτό», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι «στις κάλπες νίκησε σήμερα η δημοκρατία και η ελεύθερη βούληση».
Η χώρα φαίνεται διχασμένη και ο Ερντογάν δεν φαίνεται να θέλει να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού, υπογραμμίζει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, σχολιάζοντας τις απειλές που εξαπέλυσε ο Τ. Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων του.
 
Επεισόδια και νεκροί
 
Το πόσο ελεύθερες και δίκαιες ήταν αυτές οι εκλογές είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την Τουρκία τις προσεχείς ημέρες. Σε συμπλοκές που σημειώθηκαν χθες στα ανατολικά της χώρας έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Ήδη από το πρωί της Κυριακής παρατηρητές έκαναν λόγο για παρατυπίες και προσπάθειες νοθείας.
 
Μεταξύ άλλων έγιναν γνωστές περιπτώσεις όπου ψηφοφόροι δέχθηκαν πιέσεις για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα δέχθηκαν πιέσεις οι ίδιοι οι παρατηρητές προκειμένου να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα τμήματα, ενώ σε άλλα ομάδες πολιτών προσπάθησαν να ψηφίσουν περισσότερες από μια φορά. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το AKP μετέφερε σε εκλογικά τμήματα αρκετών περιοχών σύρους πρόσφυγες. Επίσης, το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις διακοπές ρεύματος με αποτέλεσμα η καταμέτρηση των ψήφων να γίνει με φακούς και κεριά.
 
Οι -σε πολλές περιπτώσεις ανεπιβεβαίωτες αυτές- πληροφορίες έκαναν τάχιστα το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ορισμένους να απειλούν με «διαδηλώσεις όπως στο Γκεζί». Σε αρκετές περιοχές πάντως το κλίμα είναι τεταμένο και όπως εκτιμούν αναλυτές, τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αναμένονται νέες διαδηλώσεις. Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι πώς θα τις αντιμετωπίσει ο –ενισχυμένος πλέον πολιτικά- Ταγίπ Ερντογάν.
 
Η αδυναμία των αντιπάλων
 
Το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, δεν αντικατοπτρίζει μόνον την πολιτική δύναμη του AKP και του Τ. Ερντογάν προσωπικά, αλλά και την αδυναμία της αντιπολίτευσης, σχολιάζουν σήμερα τούρκοι αναλυτές. Όταν ένα κόμμα καταφέρνει να κερδίσει τόσο ξεκάθαρα εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς και απαγόρευσης των Twitter και Youtube, τότε κάτι δεν πάει καλά με τους πολιτικούς αντιπάλους, υπογράμμισε σήμερα στο CNN Türk η συντάκτης της Milliyet Άσλι Αϊντιντάσμπας. Το αντιπολιτευόμενο CHP είχε μια μοναδική ευκαιρία, «αλλά παρόλα αυτά δεν τα κατάφερε. Θα πρέπει πραγματικά να καθίσουν και να σκεφτούν», όπως λέει.
 
Γεγονός είναι όμως ότι η αντιπολίτευση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, όπως καταδεικνύει μια γρήγορη ματιά στο πολιτικό ημερολόγιο. Όπως εκτιμά ο Λέβεντ Έρντεν από το Πανεπιστήμιο Bilgi της Κων/πολης, οι χθεσινές δημοτικές εκλογές ήταν σημαντικές κυρίως για τη στρατηγική που θα χαραχθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο Ερντογάν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος. Η χώρα οδεύει από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην επόμενη, όπως λέει, παραπέμποντας στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε 14 μήνες.
 
Σύμφωνα με τον ειδικό, η Τουρκία διανύει έναν διαρκή προεκλογικό αγώνα και είναι αντιμέτωπη με μια μακρά φάση πολιτικών αντιπαραθέσεων. «Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του παιγνιδιού», όπως εκτιμά.
 
Πηγή: skai.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!