Κόσμος

11/05/2014 - 18:29

Ουκρανία: «Εγκληματική φάρσα» τα δημοψηφίσματα

style="text-align: justify;"> 
«Απόπειρα συγκάλυψης εγκλημάτων», χαρακτήρισε τα σημερινά δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία που οργάνωσαν φιλορώσοι αυτονομιστές η κυβέρνηση του Κιέβου.
 
«(Τα δημοψηφίσματα) δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εκστρατεία ενημέρωσης για τη συγκάλυψη εγκλημάτων. Κανένας δεν αποκαλεί δημοψήφισμα αυτό που διενεργείται στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Σεργκέι Πασίνσκι.
 
Ο ίδιος είπε σε πολλά σημεία της περιοχής δεν διεξάγεται ψηφοφορία και χαρακτήρισε το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παράνομο.
 
Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τα σημερινά δημοψηφίσματα «εγκληματική φάρσα» υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο.
 
«Οι οργανωτές αυτής της εγκληματικής φάρσας παραβίασαν το Σύνταγμα και τον ουκρανικό νόμο», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Το Κρεμλίνο εμπνεύστηκε, οργάνωσε και χρηματοδότησε το δημοψήφισμα της 11ης Μαϊου, το οποίο δεν έχει καμία νομική αξία, ενώ δεν θα έχει και καμία νομική συνέπεια για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
 
Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κάνουν λόγο για τεράστια συμμετοχή στα σημερινά αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής.
 
«Η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν είναι απλά μεγάλη, αλλά συντριπτική», δήλωσε ο Ρομάν Λιάγκιν, επικεφαλής τηε εκλογικής επιτροπής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
 
Ωστόσο, τα φιλο-ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η συμμετοχή ήταν μικρή.
 
Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με πολίτες να σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα στο Ντονέτσκ για να ψηφίσουν, ενώ στο γειτονικό Λουγκάνσκ οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανέρχεται περίπου στο 22%.
 
Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ουκρανοί στις ανατολικές περιοχές της χώρας καλούνται σήμερα να ψηφίσουν σε δυο πανομοιότυπα δημοψηφίσματα που διοργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Μέσω αυτών των δημοψηφισμάτων οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των περιοχών τους, αν θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτησίας ή θα συνεχίσουν να είναι τμήματα της Ουκρανίας.
 
Μάλιστα παρόλο που έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από τη διεθνή κοινότητα και παρά την έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναβολή τους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή τους.
 
Το ερώτημα που αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι: «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;» και «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;».
 
πηγή: kathimerini.gr
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!