Κόσμος

22/04/2014 - 20:56

Ουκρανία: Τέλος στην ανακωχή

style="text-align: justify;"> 
Την επανέναρξη των «αντιτρομοκρατικών» όπως τις χαρακτηρίζει, επιχειρήσεων ζήτησε ο  εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ έπειτα από το θάνατο ενός πολιτικού που ανήκει στην παράταξή του. Το πτώμα σύμφωνα με τον ίδιο βρέθηκε στο Σλαβιάνσκ και φέρει σημάδια βασανισμού. Νωρίτερα στην ίδια περιοχή ουκρανικό μαχητικό  αεροσκάφος επλήγη από πυρά των φιλορώσων αυτονομιστών, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
«Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αεροσκάφους AN-30 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Σλαβιάνσκ. Επλήγη από πολλές σφαίρες», όμως προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις εναντίον φιλορώσων ενόπλων είχαν ανασταλεί λόγω Πάσχα, με ανακοίνωση το Μεγάλο Σάββατο του  Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών. 
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ξαναρχίσουν εάν οι αποσχιστές συνεχίσουν την κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων. 
Οι φιλορώσοι αρνούνται να εγκαταλείψουν κυβερνητικά κτήρια σε διάφορες πόλεις, αψηφώντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη για αποκλιμάκωση της κρίσης.
Νεκρός πολιτικός
Στο μεταξύ, ο εκτελών χρέη προέδρου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε την επανέναρξη των «αντιτρομοκρατικών» όπως τις χαρακτηρίζει, επιχειρήσεων μετά το θάνατο ενός πολιτικού που ανήκει στην παράταξή του. Το πτώμα του άντρα φέρει σημάδια βασανισμού.
Στη δήλωσή του ο Τουρτίνοφ κάνει λόγο για «άγρια βασανισμένα» πτώματα που έχουν βρεθεί κοντά στο Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται υπό την κατοχή φιλορώσων αυτονομιστών. Μια σωρός ανήκει στον Βλάντιμιρ Ρυμπακ, μέλος του κόμματος του Τουρτσίνοφ, ο οποίος είχε πρόσφατα απαχθεί από «τρομοκράτες».
«Αυτά τα εγκλήματα γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και ανοχή της Ρωσίας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Ζητώ από τις δυνάμεις ασφαλείας να επανενεργοποιήσουν και να φέρουν εις πέρας αποτελεσματικά αντιτρομοκρατικά μέτρα, με σκοπό την προστασία των Ουκρανών πολιτών που ζουν στα ανατολικά της χώρας από τους τρομοκράτες, δήλωσε ο ίδιος. 
Οι τρομοκράτες που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλη την περιοχή του Ντόνετσκ το παρατράβηξαν με τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες Ουκρανών πατριωτών είπε και πρόσθεσε ότι τα εγκλήματα αυτά έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας.
Σε ανακοίνωση από τα κεντρικά στο Ντόνετσκ αναφέρεται ότι σύμφωνα με την αστυνομία το σώμα άντρα που πέθανε από βίαιο θάνατο βρέθηκε στον ποταμό Σεβερέσκυ - Ντόνετς και φέρεται να είναι ο Ρύμπακ, ένας τοπικός σύμβουλος στην πόλη Χορλιβκα, κοντά στο Ντόνετσκ.
Δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη αναγνώριση, λέει η αστυνομία. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο Ρύμπακ είχει απαχθεί την Μεγάλη Τετάρτη. Σημειώνεται ότι επίσκεψη στο Ντόνετσκ πραγματοποιεί η Γιούλιο Τιμοσένκο, υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.
Τζο Μπάιντεν
Νωρίτερα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με «περισσότερη απομόνωση» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν οικονομική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολάρια.
«Υπήρξαμε σαφείς: η Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί περισσότερα κόστη και περισσότερη απομόνωση», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. «Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει η δράση. (...) Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος».
 
πηγή: naftemporiki.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!