Λήμνος

03/04/2015 - 16:42

Την έκθεση «IN RED» εγκαινίασαν οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Λήμνου

Μ

ε μεγάλη επιτυχία  πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 2 Απριλίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της έκθεσης «IN RED.100 Χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης» από τους Δημάρχους Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη.

Πρόκειται για μία εκδήλωση τιμής για την επέτειο των 100 χρόνων από την Εκστρατεία της Καλλίπολης, που πρόκειται να φιλοξενηθεί και στη Λήμνο από τις 12 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου και αποτελεί πρωτοβουλία του Χώρου Τέχνης Ώχρα Μπλε, με την υποστήριξη των Δήμων Θεσσαλονίκης και Λήμνου.

Την τελετή των εγκαινίων άνοιξε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Έλλη Χρυσίδου, καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο Λήμνου και τους επισκέπτες της έκθεσης.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες όλοι οι συντελεστές της έκθεσης, πολλοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι Δήμαρχοι Λήμνου και Θεσσαλονίκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Έλλη Χρυσίδου, η Διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή Μανάκου, η Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Μαρία Τσαντσάνογλου, καθώς και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Λημνιών Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Μαντάς και μέλη του ΔΣ. 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού καλωσόρισε και ο ίδιος τον Δήμαρχο Λήμνου, μίλησε για τους στενούς, προσωπικούς  δεσμούς που έχει ο ίδιος με το νησί. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια έκθεση με συμβολική σημασία, ενώ  μίλησε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αυστραλία, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους των ANZAC, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωση που έχουν στη Λήμνο. Χαρακτήρισε τέλος τα έργα της έκθεσης συγκινητικά.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λήμνου εξέφρασε τη χαρά του που η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με τόσο σημαντικό ιστορικό παρελθόν και πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, είναι ο πρώτος σταθμός της έκθεσης. «Η σημερινή έκθεση είναι ο πρώτος σταθμός, πριν οι 34 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αποβιβαστούν στη Λήμνο, σαν νέος συνδετικός κρίκος μεταξύ της πόλης της Θεσσαλονίκης και του νησιού μας», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τέχνης για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την υψηλή καλλιτεχνική αξία των έργων που φιλοξενεί η έκθεση.

Τις ομιλίες συντόνισε ο Νικόλας Μπλιάτκας, καλλιτέχνης και συνεπιμελητής της έκθεσης, παρουσιάζοντας παράλληλα την πρωτοβουλία του χώρου τέχνης «Ώχρα Μπλε» στη Μύρινα να προτείνει και να οργανώσει τη συγκεκριμένη έκθεση. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που διαδραμάτισε η Λήμνος σε εκείνη την τόσο σημαντική μάχη και φυσικά στη σχέση της Θεσσαλονίκης, καθώς υπήρξε η έδρα των Συμμαχικών Δυνάμεων. Τέλος, παρουσίασε τους συντελεστές της έκθεσης.

Όλοι έδωσαν ραντεβού στη Λήμνο το καλοκαίρι. 

 

Μοιράσου το άρθρο!