Ομορφιά & Υγεία

16/03/2022 - 09:43

Φτιάξε τη δική σου κεραλοιφή

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν προϊόντα με όσο το δυνατό λιγότερη χημική επεξεργασία ή χωρίς προσθήκη τεχνητών υλών και συντηρητικών. Ένα προϊόν απόλυτα φυσικό είναι η κεραλοιφή.

Η παρασκευή της βασίζεται στην ανάμειξη ελαιολάδου με μελισσοκέρι, το οποίο δημιουργείται στις κυψέλες και έχει κίτρινο χρώμα. Αυτή η συνταγή έχει βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα, αφού όλοι οι πολιτισμοί γνώριζαν τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των δύο συστατικών. Στη σύγχρονη εποχή αντί για λάδι ελιάς μπορούν να προστεθούν και άλλα φυτικά έλαια ή αιθέρια έλαια και να προκύψουν κεραλοιφές με εξαιρετικές ιδιότητες.

Στην κεραλοιφή δεν προστίθεται κανένα χημικό συστατικό ή συντηρητικό και είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος. Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ξηροδερμία και τα σκασμένα χείλη. Προσδίδει σφριγηλότητα και ελαστικότητα στο δέρμα, έχει αντιγηραντική και επουλωτική δράση και προστατεύει την επιδερμίδα από περιβαλλοντικούς παράγοντες.  

Μπορεί κάποιος να αγοράσει  κεραλοιφές με διάφορες ιδιότητες στα καταστήματα με φυσικά καλλυντικά ή να παραγγείλει μέσω διαδικτύου σε πολύ προσιτές τιμές. Ωστόσο μπορεί να φτιάξει κανείς μόνος του μια κεραλοιφή εύκολα και με ελάχιστο κόστος.

Μια απλή συνταγή περιλαμβάνει ανάμειξη μιας κουταλιάς της σούπας κερί μέλισσας σε μορφή παστίλιων με πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή άλλο έλαιο της επιλογής σας. Πρώτα λιώνουμε το κερί, στη συνέχεια προστίθεται το ελαιόλαδο, γίνεται ανάδευση ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και αυτό τοποθετείται σε αποστειρωμένο (με αιθανόλη) γυάλινο βαζάκι.

Μπορείτε να φτιάξετε πολλές κεραλοιφές με διαφορετικές χρήσεις, ανάλογα με τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, για εγκαύματα και μικρές εκδορές θα χρησιμοποιούσαμε τα εξής συστατικά: κερί μέλισσας, έλαιο καλέντουλας ή αχιλλέας, αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, αιθέριο έλαιο λεβάντας και αιθέριο έλαιο γερανιού.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

Μοιράσου το άρθρο!