Ομορφιά & Υγεία

25/05/2022 - 09:18

Η δύναμη της φωτιάς μέσα μας!

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Στη Χαβάη πιστεύουν σε μια θεότητα που την ονομάζουν Pele. Πρόκειται για τη θεά της φωτιάς και των ηφαιστείων, θεωρούν ότι εμφανίζεται με τη μορφή της λάβας και των ατμών που εξέρχονται από τον κρατήρα. Η Pele είναι δυνατή και ασυγκράτητη, γεμάτη πάθος και είναι αυτή που δημιούργησε το νησιώτικο σύμπλεγμα και αυτά τα εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά που έχουν αυτά τα νησιά. Το 1790 ένα ηφαίστειο εξερράγη στην περιοχή και ήταν η πιο θανατηφόρα έκρηξη που έγινε στη σύγχρονη εποχή. 

Μια Pele κρύβουμε όλοι μέσα μας, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ταρακουνήσει για τα καλά το σώμα μας και να γίνει μια τεράστια έκρηξη! Για παράδειγμα η πικρία και η δυσαρέσκεια που νιώθουμε για πολύ καιρό, μπορεί να εκδηλωθεί ως καρκίνος, η καταπίεση και η εξάντληση στη δουλειά θα οδηγήσουν σίγουρα στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), ο φόβος και η ένταση προκαλούν έλκος και γαστρεντερικά προβλήματα, ο εσωτερικός θυμός σαν καυτή λάβα μπορεί να «κάψει» εμάς τους ίδιους αλλά και τους άλλους δίπλα μας ενώ οι ασφυκτικές σχέσεις μπορούν πραγματικά να μας μετατρέψουν σε ηφαίστειο που εκρήγνυται!

Μια έκρηξη ηφαιστείου μπορεί να αφήσει πίσω της κατεστραμμένη γη ή να δημιουργήσει τους υπέροχους γεωλογικούς σχηματισμούς των νησιών της Χαβάης. Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα μια βίαιης εκτόνωσης της δύναμης της δικής μας Pele, καλό είναι να έχουμε συνεχή επαφή με το υποσυνείδητό μας ώστε η εκτόνωση να γίνεται σιγά και σταδιακά. Είναι πολύ βασικό να κάνουμε διάλογο με τον εαυτό. Ας αναρωτηθούμε τι προσπαθούμε να θάψουμε βαθιά μέσα μας και να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει, ποια όνειρά μας εγκαταλείψαμε για χάρη άλλων, ποιες συμπεριφορές μας δείχνουν ότι έχουμε ένα κρυφό μίσος για τον εαυτό, ποιες πληγές κρατάμε ανοιχτές από απόρριψη, έλλειψη αγάπης, στοργής ή στήριξης. Ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας, αγαπάμε τη δουλειά μας, ταιριάζουν στην προσωπικότητά μας αυτά που κάνουμε, έχουμε καλές διαπροσωπικές σχέσεις και ερωτική ζωή, τι συμβαίνει με την υγεία μας και την παιδική ηλικία, νιώθουμε εγκλωβισμένοι ή γεμάτοι ενοχές για λάθη που κάναμε;

Είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό για να λάβουμε ειλικρινείς απαντήσεις γιατί εμείς δημιουργούμε την αποκαλούμενη «ασθένεια» του σώματός μας. Δεν χρειαζόμαστε άλλα λάθη ή κατηγορίες προς εμάς, δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις ή προσπάθεια επιβολής άλλου για το τι θα κάνουμε με τη ζωή μας, δεν χρειαζόμαστε άλλα δάκρυα για γεγονότα του παρελθόντος, δεν χρειαζόμαστε άλλο τα συναισθήματα κατωτερότητας, ανημποριάς και έλλειψης! Με το υποσυνείδητο μπορούμε να επικοινωνούμε μόνο μέσω εικόνων και όχι με τη λογική σκέψη. Γι΄ αυτό καλό είναι να γράψουμε όλα όσα μας ενοχλούν  σε ένα χαρτί και να το κάψουμε με ανακούφιση, «βλέποντάς» τα να διαλύονται στη φλόγα.  

Η δύναμη της φωτιάς της Pele, αν χρησιμοποιηθεί με συνειδητό τρόπο, μπορεί να μας καθαρίσει από όσα δεν χρειαζόμαστε, να μας απελευθερώσει από το παλιό ώστε να αναδυθεί το αληθινό είναι μας. Μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στον ενθουσιασμό μας, μπορεί να δημιουργήσει έξαψη της θέλησης για μια εναρμονισμένη ζωή και άριστη φυσική κατάσταση. Ας ακούσουμε το εσωτερικό τύμπανο, ας δείξουμε σεβασμό στα όνειρά μας, ας τα αγκαλιάσουμε και αυτά θα δημιουργήσουν μια έκρηξη πάθους για δημιουργία του μέλλοντός μας. Ας θυμόμαστε πως καθετί είναι μια σκέψη…και μια σκέψη μπορεί αναμφίβολα να αλλάξει…όταν το θελήσουμε συνειδητά!

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία" 

Μοιράσου το άρθρο!