Ομορφιά & Υγεία

22/06/2022 - 13:50

Το μπαχαρικό με τις πολύτιμες ιδιότητες

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Το μαύρο πιπέρι δεν απουσιάζει σχεδόν από καμιά κουζίνα ως μπαχαρικό. Ωστόσο στην αγιουρβέδα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως είδος φαρμάκου για την ανακούφιση από τον μετεωρισμό. 

Το δραστικό συστατικό του είναι η πιπερίνη, μια ουσία που ταξινομείται στην κατηγορία των αλκαλοειδών. Τα αλκαλοειδή έχουν διάφορες φαρμακολογικές ιδιότητες: ναρκωτικές, ψυχεδελικές, αναλγητικές κλπ. Η πιπερίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αφού έρευνες έδειξαν ότι μειώνεται ο πόνος σε ποντίκια που υπέφεραν από αρθρίτιδα. Επίσης έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δηλαδή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από το άγχος, την υπερέκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, το αλκοόλ, την κακή διατροφή και συμβάλουν στην εμφάνιση πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος αλλά και στην πρόωρη γήρανση.   

Η πιπερίνη αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφηση της κουρκουμίνης, η οποία έχει επίσης αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και επιπλέον  νευροπροστατευτική δράση. Έτσι, αυτές οι δύο ουσίες συνυπάρχουν στα συμπληρώματα διατροφής. Μάλιστα ένα εξαιρετικό ρόφημα αποτοξίνωσης μπορεί να γίνει από κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ και γαϊδουράγκαθο, το οποίο καλό είναι να λαμβάνεται με άδειο στομάχι για δύο εβδομάδες. 

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το μαύρο πιπέρι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.  Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και K, ενώ περιέχει επίσης θειαμίνη, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β9, ασβέστιο και χαλκό. Επιταχύνει τον μεταβολισμό, βελτιώνει την πέψη και συμβάλλει στη μείωση του λίπους. Αποτρέπει την εμφάνιση λεύκης στο δέρμα, δηλαδή λευκές περιοχές λόγω έλλειψης μελανίνης. 

Η προσθήκη μαύρου πιπεριού στο τσάι σας ίσως προκαλέσει φτάρνισμα αλλά είναι βέβαιο πως θα ξεβουλώσει η μύτη και θα μειωθούν τα συμπτώματα του συναχιού λόγω τον αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του. 

Συνεπώς, προσθέτοντας λίγο περισσότερο πιπέρι στη φαγητό μας, δεν νοστιμίζει απλά αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία" 

Μοιράσου το άρθρο!