Ομορφιά & Υγεία

13/04/2022 - 09:14

Τα καλύτερα καλλυντικά βρίσκονται...στον κήπο μας!

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Όπως το σώμα μας χρειάζεται μια ποικιλία φρέσκων τροφών για να έχει καλή υγεία, έτσι και το δέρμα μας έχει ανάγκη από προϊόντα που προσφέρει απλόχερα η φύση και έχουν εξαιρετική καλλυντική δράση. Μάλιστα, τα περισσότερα βρίσκονται στην κουζίνα ή στον κήπο μας.

Δάφνη: Παλιότερα οι άνθρωποι πίστευαν πως είναι σύμβολο επιτυχίας και ότι προστάτευε από τα κακά πνεύματα. Σήμερα χρησιμοποιείται σε αφρόλουτρα, για την αναδόμηση της τρίχας και ως μαλακτικό των μαλλιών. Μπορείτε να προσθέσετε στην μπανιέρα εκχύλισμα φύλλων δάφνης και θα νιώσετε το δέρμα μεταξένιο.

Θυμάρι: Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική αλλά και στην παρασκευή σαπουνιών και σαμπουάν. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού μπορεί να διαλυθεί σε κάποιο έλαιο μασάζ και να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα θυμαριού και να κάνετε ένα ανακουφιστικό ποδόλουτρο.

Καλέντουλα: Είναι γνωστό ότι είναι ιδανική για πολλές δερματικές παθήσεις. Επίσης αντιμετωπίζει τη φλεβίτιδα και τους κιρσούς. Δίνει ελαστικότητα στο δέρμα, προσφέρει ανάπλαση των ιστών και απομακρύνει τα σημάδια της γήρανσης της επιδερμίδας. Μπορείτε να προσθέσετε μερικά άνθη καλέντουλας στην μπανιέρα και θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά στο δέρμα.

Μαϊντανός: Είναι εξαιρετικός για την κακοσμία του στόματος ως στοματικό διάλυμα ενώ αν προστεθεί σε κρέμα βοηθά στη μείωση της λιπαρότητας τους δέρματος και της ακμής. Ένα απλό στοματικό διάλυμα μπορείτε να φτιάξετε με 2 κουταλιές μαϊντανό, 2 κουταλιές δυόσμο, 1 ποτήρι νερό και 1 κουταλιά βότκα. Αναμείξτε τα υλικά στο μπλέντερ, σουρώστε το μίγμα και το υγρό που θα προκύψει θα σας καταπλήξει.

Τομάτα: Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα λυκοπένιο και β-καροτένιο, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μάσκες αντιγήρανσης. Βουτήξτε 2 ώριμες τομάτες σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και όταν κρυώσουν αφαιρέστε τη φλούδα και τα σποράκια και πολτοποιήστε. Προσθέστε χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και θα έχετε μια μάσκα που θα κάνει το δέρμα πιο νεανικό.

Πατάτα: Μπορεί να γίνει λοσιόν για τα χέρια ή για τον καθαρισμό του προσώπου. Όμως, η πιο γνωστή χρήση της είναι ότι ανακουφίζει τα πρησμένα μάτια και τα ηλιακά εγκαύματα. Κρατήστε μερικές φέτες στο ψυγείο και όταν νιώθετε κουρασμένα ή πρησμένα τα μάτια σας, τοποθετήστε τις φέτες στην περιοχή.

Φασκόμηλο: Σαν τσάι λευκαίνει τα δόντια και δυναμώνει τα ούλα. Μπορεί κι αυτό να γίνει στοματικό διάλυμα. Επίσης ελαττώνει την παραγωγή ιδρώτα και αποτελεί ένα καλό φυσικό αποσμητικό.  Για τον καθαρισμό της επιδερμίδας μπορείτε να κάνετε ένα ατμόλουτρο στο πρόσωπο με φασκόμηλο.

 * Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

Μοιράσου το άρθρο!