|

Γλυφάδα σήμερα, Χρυσομαλλούσα αύριο; Το νερό προειδοποιεί τη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Μια ανάρτηση που δεν χαϊδεύει αυτιά αλλά χτυπά καμπανάκια κινδύνου έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης και Γεωλόγος Παναγιώτης Αυγουστίδης, συνδέοντας τις εικόνες καταστροφής από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική με ένα πιθανό – και άκρως ανησυχητικό – μέλλον για γειτονιές της Μυτιλήνης. Με λόγο αιχμηρό και καθαρό, προειδοποιεί ότι ο σχεδιαζόμενος άξονας της νότιας παράκαμψης δεν είναι απλώς ένα έργο «ανάπτυξης», αλλά μια δυνητική ωρολογιακή βόμβα για τη Χρυσομαλλούσα, την Καλλιθέα και τις χαμηλές αστικές περιοχές της πόλης, αν προχωρήσει χωρίς ουσιαστική περιβαλλοντική και αντιπλημμυρική θωράκιση.

Τα όσα αναφέρει ο κ. Αυγουστίδης αξίζει να διαβαστούν από όλους και να τα κρατήσουμε για τα επόμενα χρόνια.... Δυστυχώς ο κ. Αυγουστίδης είναι ίσως το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που δίνει αυτή τη διάσταση για το συγκεκριμένο έργο.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Αυγουστίδης :

Οι εικόνες που είδαμε από την Άνω Γλυφάδα, τη Βάρη και τις άλλες περιοχές της Αθήνας που πνίγηκαν από το νερό, τη λάσπη και τις πέτρες, παραπέμπουν σε εικόνα από το μέλλον για τη Χρυσομαλλούσα, την Καλλιθέα και τις άλλες αστικές περιοχές της πόλης μας που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη ζωνη διέλευσης του σχεδιαζόμενου άξονα της νότιας παράκαμψης της Μυτιλήνης.

Ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τη Ράχη, τους λόφους του Χάλικα και το Βουναράκι, η ζώνη διέλευσης του οδικού άξονα που φτάνει τα 30 μέτρα πλάτος!! και οι προβλεπόμενες τεράστιες εκσκαφές στο χώρο που σήμερα απλώνονται οι πεζούλες του ελαιώνα της περιοχής, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των χαμηλών αστικών περιοχών από παρόμοια πλημμυρικά φαινόμενα που στις μέρες μας γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

Φανταστείτε, ένα γυμνό φρύδι πλάτους 30 μέτρων πάνω από την πόλη, συνάμα με την ολοκληρωτική καταστροφή του αγροτικού τοπίου, αφού όλη η περιοχή στην πορεία θα οικοπεδοποιηθεί, με τον τρόπο που αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, χωρίς αντιπλημμυρικές υποδομές, χωρίς τίποτα.

Γιαυτό άλλωστε και το ενδιαφέρον κάποιων πολιτών υπέρ της υλοποίησης του άξονα.

Οικόπεδα έχουν οι άνθρωποι στην περιοχή και ενδιαφέρονται για την απόκτηση υπεραξίας.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες γίνονται μόνο και μόνο για την εκπλήρωση της νομοθετικής επιταγής, καμμία ουσία, πόσο μάλλον να προσεγγίσουν το θέμα της προστασίας των κατάντι περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα τέτοιας μορφής.

Η δουλειά να γίνεται, να πληρώνονται οι μελετητές και να ανοίγει ο δρόμος για τους εργολάβους.

Αν έρθει η καταστροφή θα εκφράσουμε τη συμπάθεια μας στους πληγέντες και από εκεί και πέρα έχει ο Θεός.

Προέχει η ανάπτυξη του τόπου...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις