Περιβάλλον

07/01/2023 - 15:46

Η περιοχή έχει δώσει και σεισμό άνω των 6,5 Ρίχτερ - Τρεις λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί αναφέρει ο Γ. Παπαδόπουλος

Σε τρία συμπεράσματα όσον αφορά τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στο βόρειο τμήμα της Λέσβου προχώρησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει «προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να τεκμηριώσουμε ότι ο πρωινός σεισμός Μ4,9 ήταν ο κύριος. Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή».

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει, επίσης, ότι η «σεισμική δράση εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού, όχι στη θάλασσα».

Υπενθυμίζει, δε, ότι στην περιοχή αυτή ιστορικά έχουν καταγραφεί «σημαντικοί σεισμοί» επικαλούμενος ως παράδειγμα τον σεισμό του Μαρτίου του 1867 με μέγεθος μεταξύ 6,5 και 7 Ρίχτερ.
 

Με αφορμή, δε, αυτά τα τρία στοιχεία ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ζητά «να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με όσα προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Σεισμοί στο βόρειο τμήμα της Λέσβου. Μια πρώτη αξιολόγηση μετά τους πρωινούς σεισμούς μεγεθών Μ4,9 και Μ4,7 και μερικών μικρότερων.
1. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να τεκμηριώσουμε ότι ο πρωινός σεισμός Μ4,9 ήταν ο κύριος. Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή.
2. Η σεισμική δράση εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού, όχι στη θάλασσα.
3. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σημαντικών σεισμών, π.χ. ο μεγάλος σεισμός στις 7.3.1867, μεγέθους μεταξύ 6,5 και 7,0.
Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με όσα προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ.

 

 Υπενθυμίζουμε όσα δήλωσαν οι κ. Τσελέντης και Λέκκας

 

Τσελέντης: Χρειάζεται λίγη προσοχή στη Λέσβο σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις

Το ίδιο επιφυλακτικός όσον αφορά τους σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Λέσβο εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε χσρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Άκης Τσελέντης.

Σε δική του ανάρτηση στο Facebook ο Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με μεγάλο σεισμικό δυναμικό γράφοντας ότι «το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής».

«Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγο του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Οι σημερινοί σεισμοί δεν έχουν σχέση με τον καταστροφικό σεισμό 6,3 στις 12 Ιουνίου 2017» προσθέτει ο Άκης Τσελέντης.

 

Λέκκας:  Δεν σχετίζονται με τους σεισμούς στην Εύβοια

«Πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η όλη κατάσταση, με τον σεισμό στη Λέσβο, αλλά όμως, επειδή υπάρχει ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, δηλαδή έχουμε τον σεισμό του 1883 με τριακόσιους νεκρούς στην ίδια περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή», είπε από την πλευρά του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι «εάν σε ακραία περίπτωση συμβεί μεγαλύτερος σεισμός είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους δήμους».

Όπως σημείωσε, «πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα. Ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους. Βεβαίως κάτω από τις οδηγίες του υπουργού του κυρίου Στυλιανίδη, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά».


Ερωτηθείς για τους συνεχείς μετασεισμούς, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε και τα χειρότερα. Σε ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω και το τονίζω. Βεβαίως έχουν δοθεί οδηγίες και στους δήμους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τι θα πρέπει να κάνουν». Στο πλαίσιο αυτό συνέστησε στους κατοίκους της Λέσβου «να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες»

Όπως διευκρίνισε, τέλος, η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια: «Τα τέσσερα γεγονότα αυτά, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Στην Εύβοια τα τρία γεγονότα είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός. Συνεπώς, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα».

 

---

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις:

Μοιράσου το άρθρο!