Περιβάλλον

06/06/2021 - 07:35

Καθάρισαν το πασίγνωστο μονοπάτι της Αγιάσου

Γράφει ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 1972 και γιορτάζεται από το 1974. Με αφορμή τη φετινή επέτειο ομάδα Αγιασωτών εθελοντών (μέλη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, του Visit Agiasos και μαθητιώσα νεολαία) καθάρισε το μονοπάτι Σανατόριο – Παναγιούδα Μπιτζιλίων – Ταξιάρχης Μπιτζιλίων – Άγιος Κωνσταντίνος – Άγιος Ιωάννης – Απέσος, που αποτελεί συνήθη πεζοπορική διαδρομή ντόπιων και ξένων φυσιολατρών.

Στόχος μας είναι να μονιμοποιηθούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο σπάνιο φυσικό μας περιβάλλον, τόσο για την προστασία του όσο και για την ευαισθητοποίηση άλλων συμπολιτών μας.

Δυστυχώς τα σκουπίδια (κυρίως τα πλαστικά) ήταν πάρα πολλά ιδίως έξω από τα ξωκλήσια – σταθμούς των περιπατητών. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Τα πλαστικά διασπώνται ύστερα από πάρα πολλά χρόνια (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αιώνες ολόκληρους!) εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον. Επίσης αποτελούν κίνδυνο για τα ζώα, τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια. Έτσι περνούν στην τροφική αλυσίδα προκαλώντας μακροχρόνια σοβαρές βλάβες και στην ανθρώπινη υγεία.

Κάτω από την πίεση των προβλημάτων που δημιουργεί τις τελευταίες δεκαετίες η μόλυνση του περιβάλλοντος και πιο πρόσφατα η κλιματική αλλαγή, αργά αλλά σταθερά χτίζεται η οικολογική – περιβαλλοντική συνείδηση, κερδίζοντας έδαφος στις νέες γενιές και εκτοπίζοντας σταδιακά την αδιαφορία, την επιπολαιότητα, τον ωχαδερφισμό… Έχουμε όμως μεγάλη απόσταση να διανύσουμε ακόμα μέχρι να συνειδητοποιήσει η μεγάλη πλειοψηφία της ανθρώπινης κοινότητας ότι ο πλανήτης Γη είναι το σπίτι μας και η προστασία του οδηγεί και στην προστασία της δικής μας ζωής. Φυσικά τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση του περιβάλλοντος έχουν και τα μονοπώλια που ελέγχουν τις ρυπογόνες βιομηχανίες και που υπακούουν στον αδυσώπητο νόμο του κέρδους.

Η μάχη λοιπόν είναι διπλή: αφενός απέναντι στον κακό εαυτό μας και αφετέρου απέναντι στα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα. Δύσκολη και επίμονη μάχη, που κάποτε όμως θα κερδηθεί κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες. Γιατί, όπως συμβαίνει τελικά στη ζωή, «πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς…»

Μοιράσου το άρθρο!