Περιβάλλον

07/01/2023 - 09:42

Σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο: Πτώσεις βράχων και μικρές ζημιές σε 5 οικίες

Η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου για την σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο:

 

"Παρακολουθούμε με ψυχραιμία την σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από τις 4.00 το πρωί και συνεχίζεται έχοντας δώσει μέχρι τώρα δύο σεισμούς της τάξης των 5R (περίπου διαβάστε εδώ και εδώ)  και αρκετούς μικρότερους. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 οικίες στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα.

Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση. Για ότι νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον Δήμο."

 

Η ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου:

 

Σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, όσο παρακολουθείται από τους ειδικούς η μετασεισμική ακολουθία.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και καταγράφονται οι ευτυχώς ελάχιστες και μικρές ζημιές που έχουν προκληθεί, σε τρεις (3) οικίες στο Μόλυβο, σε δύο (2) στην Πελόπη αλλά και πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδό της Αργένου, που ήδη απομακρύνθηκαν μετά την άμεση παρέμβαση των μηχανημάτων του Δήμου.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τη σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από τις 4 τα ξημερώματα και συνεχίζεται έχοντας δώσει μέχρι τώρα δύο σεισμούς της τάξης των 5 ρίχτερ και αρκετούς μικρότερους. Ζητάμε την ψυχραιμία και των πολιτών. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς για την παρακολούθηση του φαινομένου και είμαστε σε ετοιμότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

---

 Τι αναφέρει ο κ. Χουλιάρας:

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε πως από τη 01:30 το βράδυ έχουν σημειωθεί 15 σεισμικές δονήσεις με μεγαλύτερη αυτή των 4,9 βαθμών τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο συγκεκριμένος σεισμός, ανέφερε ο κ. Χουλιάρας δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό και δήλωσε πως είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο ισχυρό σεισμό στο νησί μέσα σε λίγες ώρες, καθώς στις 03:52 τα ξημερώματα σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε έντονη αισθητή σε όλη τη Λέσβο αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην περιοχή του Λεπετύμνου και είχε εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν και άλλοι μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν που σημειώθηκε στις 04:01, εντάσεως 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών, ανοικτά των Μοσχονησίων.

Μοιράσου το άρθρο!