Περιβάλλον

07/11/2013 - 15:24

Καλά νέα! Χρηματοδότηση της οδού Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου

Η

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση Βατότητας της οδού Μεγαλοχωρίου-Αγιάσου», συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, βάσει της πρότασης που είχε κατατεθεί.

Πρόκειται για την Επαρχιακή οδό όπου είναι ασφαλτοστρωμένη κατά το 50% (Αγιάσος – Ραντάρ Αεροπορίας 6,8 χιλμ). Το υπόλοιπο είναι χωματόδρομος, ενώ στο σύνολο του μήκους το πλάτος είναι πολύ μικρότερο του προβλεπόμενου από τις αντίστοιχες προδιαγραφές (ΟΜΟΕ Δ).

Υπενθυμίζεται ότι το 2003 προκηρύχθηκε η μελέτη βελτίωσης του δρόμου από τη διακλάδωση προς Πολυχνίτο, παράκαμψη του οικισμού Αγιάσου – Μεγαλοχώρι. Όμως το τμήμα Αγιάσο – Μεγαλοχώρι (13,6 χλμ) διέρχεται από το δάσος καστανιάς(περιοχή Αγιάσου) αλλά και το δάσος προς Μεγαλοχώρι. Όλη η περιοχή είναι προστατευμένη («ΟΛΥΜΠΟΣ»- NATURA). Αυτό δημιουργούσε δυσκολίες στην ανάπτυξη μιας οδού ανταποκρινόμενης στις ισχύουσες προδιαγραφές των Ελληνικών Οδών (ΟΜΟΕ Δ), πράγμα που κατ΄ ουσίαν οδήγησε και στη διακοπή εκπόνησης  της μελέτης από το 2009.

Για τους προαναφερόμενους λόγους αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τον κυκλοφοριακό φόρτο, που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρός, σε συνδυασμό όμως με την πολύ κακή κατάσταση του δρόμου που αποτρέπει την κυκλοφορία σ΄ αυτόν και την ανάγκη δημιουργίας στοιχειωδών συνθηκών κυκλοφορίας που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του εξαιρετικού κάλλους τοπίου, η Περιφέρεια προσανατολίστηκε  σε πρώτη φάση στην εκτέλεση εργασιών στοιχειώδους αποκατάστασης της κυκλοφορίας, στα υπόλοιπα χωρίς ασφαλτικό 6,8 χλμ, με τα υπάρχοντα γεωμετρικά στοιχεία και ελάχιστες διαπλατύνσεις και με τα πλέον απαιτούμενα λοιπά  έργα όπως τοίχοι αντιστήριξης, τεχνικά απορροής ομβρίων, στηθαία ασφαλείας στρώση οδοστρωσίας. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει είτε ασφαλτόστρωση, εφ όσον γίνει περιβαλλοντικά αποδεκτή,  είτε διπλή σφραγιστική επάλειψη.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, δήλωσε μετά την εξέλιξη αυτή:

«Ένα αίτημα ετών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, γίνεται πραγματικότητα και δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης σε ένα σημείο του νησιού μας που υπό τις νέες προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν από το νέο έργο, μπορεί να οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών του πολύ όμορφου εκεί τοπίου. Η Περιφέρεια μετά την έγκριση της χρηματοδότησης που εξασφαλίστηκε με μεγάλη προσπάθεια και την καθοριστική συμβολή του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, είναι πανέτοιμη για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημοπρασία και να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο 2014».

Μοιράσου το άρθρο!