Πολιτική

14/01/2020 - 09:59

Θεόδωρος Βαλσαμίδης: Ούτε στην Άντισσα, ούτε πουθενά !!!!

Όταν πριν από 1 μήνα περίπου διάβασα για το ενδεχόμενο της κατασκευής νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή της Άντισσας, λέω δεν νομίζω .. για φημολογία πρόκειται .. ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να έχει σκεφτεί μια τέτοια θέση ;;

Σήμερα που είμαι βέβαιος ότι αυτή είναι η τελική κυβερνητική επιλογή, πραγματικά μένω έκπληκτος και αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να έχει καταθέσει τέτοιες προτάσεις και να δίνει τέτοιες συμβουλές σ’ αυτούς που παίρνουν αποφάσεις ;;;

Θα το πω ξανά και ξανά προς όλους όσους έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων, η ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Λέσβου έχει την ανάγκη στήριξης με έργα & παρεμβάσεις και ΟΧΙ υποβάθμισης με Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα:
- Αναμένουμε την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, ένα έργο που αποτελεί αίτημα χρόνων και θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού.
- Αναμένουμε την ολοκλήρωση του νέου λιμένα στο Σίγρι, ένα έργο που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων όχι μόνο της Βορειοδυτικής Λέσβου, αλλά ολόκληρης της Λέσβου και την δρομολόγηση μόνιμου δρομολογίου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
- Ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί η οδός που ξεκινήσαμε από το Σκαλοχώρι και έφθασε στο Καλό Λιμάνι και πλέον πρέπει να συνδεθεί με την Αρχαία Άντισσα και τον Γαβαθά, η οποία θα δώσει την δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει ένα πανέμορφο και ανεξερεύνητο τοπίο.
- Ζητούμενο επίσης είναι η κατασκευή της παραλιακής οδού σύνδεσης του Σιγρίου με την Ερεσό, για την οποία την περασμένη Άνοιξη καταθέσαμε πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση της μελέτης ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
- Νέα αναπτυξιακή προοπτική θα δώσει στην ευρύτερη περιοχή, η υλοποίηση μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης που έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Λιώτας. Η επένδυση αυτή θα πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία και όχι να οδηγηθούν οι επενδυτές σε δεύτερες σκέψεις για την κατασκευή της.
- Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου η προσπάθεια για την προστασία, συντήρηση & ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, ενός μοναδικού μνημείου της φύσης προστατευόμενου από την UNESKO που δημιουργήθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών στο νησί μας. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.
- Το μεγαλύτερο τμήμα της εν λόγω περιοχής ανήκει στο δίκτυο «Natura 2000», με μοναδικούς φυσικούς οικοτόπους, άγρια πανίδα και χλωρίδα, περιοχές που χρήζουν προστασίας, διατήρησης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ήπιας ανάπτυξης.
- Στην περιοχή της Αρχαίας Άντισσας έχει ξεκινήσει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου το έργο της ανάδειξης του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου του Ομβριόκαστρου, με την χρηματοδότηση που είχαμε εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε μια περιοχή που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με βάση την Υ.Α. 11523/23-8-1963 (ΦΕΚ 408/Β/18-9-1963). Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί.
- Το κάστρο του Σιγρίου, παραμένει κλειστό και χωρίς να έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την συντήρηση και ανάδειξη του, παρά την χρηματοδότηση που είχαμε εξασφαλίσει πριν από 3 χρόνια περίπου.
- Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σημαντικά μνημεία της Ορθοδοξίας, όπως η Μονή Περιβολής, η Μονή Κρεωκόπου, η Μονή Υψηλού, η Παναγία της Λιώτας, τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν και να αναδειχθούν περαιτέρω.
- Ο πανέμορφος Γαβαθάς αποτελεί έναν από τους πλέον γραφικούς παραλιακούς οικισμούς του νησιού, με πανέμορφη παραλία που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες και μια ήρεμη αγκαλιά που βρίσκουν καταφύγιο μικρά και μεγάλα σκάφη & ιστιοφόρα και η ομορφιά αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.
- Τα ανεξερεύνητα ΛΑΨΑΡΝΑ είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με βάση την Υ.Α. 4499/12-6-1964 (ΦΕΚ 239/Β/30-6-1964), με μοναδική παραλία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση των επισκεπτών σ' αυτή.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για μια από τις πιο όμορφες περιοχές του ευλογημένου τόπου μας, αυτές είναι μερικές σκέψεις μόνο.

Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Λέσβου, ξεχάστε τα σχέδια για την δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή και αναλάβετε πρωτοβουλίες προκειμένου να προχωρήσουν παραπέρα οι προσπάθειες αυτές που θα δώσουν νέα προοπτική στην περιοχή.

Κάθε περιοχή στο νησί έχει τις δικές της ομορφιές, φανερές ή κρυφές. Το μόνο που χρειάζεται είναι ανθρώπους με όραμα για να τις αναδείξουν και ΟΧΙ περαιτέρω υποβάθμιση με νέες δομές φιλοξενίας. Ούτε στο Δήμο Μυτιλήνης, ούτε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Νέα Δομή Φιλοξενίας δεν μπορεί να γίνει πουθενά στο νησί, περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού δεν θα την επιτρέψουμε και όσο νωρίτερα αυτό γίνει αντιληπτό απ’ όσους παίρνουν τις αποφάσεις, τόσο γρηγορότερα θα βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις. Ούτε στην Άντισσα, ούτε πουθενά !!!

Και αν επιμείνετε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα το επιτρέψουμε, πάση δυνάμει !!

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!