Πολιτισμός

13/08/2012 - 12:08

Εγκαίνια Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κεραμικής στο Μανταμάδο

Εγκαίνια Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κεραμικής στο Μανταμάδο

Εγκαίνια Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κεραμικής στο Μανταμάδο

Εγκαίνια Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κεραμικής στο Μανταμάδο

 

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση επισήμων, εκπροσώπων τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου ξεκίνησε το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, η Έκθεση Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου, που διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου, σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας Κύπρου και το Δήμο Μινώα Πεδιάδας Κρήτης
Η εν λόγω Έκθεση, που μετεξελίσει και αναβαθμίζει τη γνωστή Παλλεσβιακή έκθεση Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής, θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2012. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος «Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν» - «CERAMEUS» και έχει στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και τη συνολική προβολή της κεραμικής τέχνης των τριών περιοχών αναδεικνύοντας το Μανταμάδο σε πρωτεύουσα – κέντρο της μόνιμης έκθεσης Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής, της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη γιορτή των κεραμιστών, παίρνουν μέρος συνολικά 47 κεραμίστες και αγγειοπλάστες από τη Λέσβο, τη Μινώα Πεδιάδα, τη Λάρνακα, αλλά και από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, την Περιφέρεια Κρήτης, την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και τη γειτονική Τουρκία.
Ειδικότερα τα εγκαίνια έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, με χαιρετισμούς από εκπροσώπους των τριών εταίρων του προγράμματος.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τόνισε μεταξύ άλλων:   
«Στον περσινό χαιρετισμό μου, επ’ ευκαιρία της τελετής έναρξης της Παλλεσβιακής Έκθεσης Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής, στόχος της νέας Δημοτικής αρχής Λέσβου, ήταν να μετεξελιχθεί ο θεσμός αυτός, που υλοποιείται, συμπληρούμενος με ποικίλες άλλες δράσεις παραδοσιακών τοπικών εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι στη «Μηχανή τ’ Αγιού» στον Μανταμάδο, με Πανελλήνια αλλά και διακρατική αναγνώριση, σε θεσμό τέτοιας Βορειοπελαγίτικης Έκθεσης, προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής – κεραμικής, στο σύγχρονο επιχειρείν.
Ίσως να φαινόταν σε μερικούς, ο στόχος αυτός υπερβολικός, μολονότι, στον ίδιο αυτόν περσινό χαιρετισμό μου, τόνιζα ότι: «το 2012 τα πράγματα εξελίσσονται ευοίωνα, αφού ο ως άνω θεσμός αναβαθμίζεται σε φεστιβάλ παραδοσιακής αγγειοπλαστικής – κεραμικής, με την ένταξη του πλέον στο Ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα «CERAMEUS - ΚΕΡΑΜΕΥΣ» με συμμετοχή της Χώρας μας κατά 20% και της Ε.Ε. κατά 80%, που ήδη έχει υπογράψει η Δημοτική μας αρχή, συνολικής δαπάνης 518.000 ευρώ, με εταίρους μας του ως άνω έργου, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος Κρήτης και τον Δήμο Λάρνακας Κύπρου και με συμμετοχή κεραμιστών – αγγειοπλαστών από ολόκληρο των αιγαιοπελαγίτικο χώρο».
Όμως, η επιμονή και η μεθοδικότητα με την οποία η Δημοτική μας Αρχή εργάστηκε, το διαρρεύσαν διάστημα, με τις δυο συναντήσεις των εταίρων του προγράμματος αυτού, τόσο στη Μυτιλήνη, τον Νοέμβριο του 2011 και πρόσφατα, στις 30 & 31 Ιουλίου 2012 στην Λάρνακα της Κύπρου, κατέστησε τον τεθέντα φιλόδοξο όντως αυτόν στόχο, σε χειροπιαστή πραγματικότητα, υπερκαλύπτοντας τον μάλιστα, αφού πλέον ο Μανταμάδος καθίσταται, με το υλοποιούμενο προγραμματισμό, πρωτεύουσα – κέντρο μόνιμης Έκθεσης Παραδοσιακής αγγειοπλαστικής Κεραμικής της Ανατολικής Μεσογείου, που ανοίγει τις πύλες της στην πανηγυρική πρώτη της τέτοια λειτουργία, αρχής γενομένης από τις 10-8-2012 έως 8-9-2012. Και με δυο κινητές – μεταφερόμενες εκθέσεις στις δυο άλλες Δημαρχίες, της Μινώας Πεδιάδας Κρήτης, Λάρνακας Κύπρου και στην συνέχεια σε όλο το Αιγαίο και στην Μεσόγειο, με την αγορά μάλιστα επιλεγμένων κεραμικών από τον διασυνοριακό τούτον χώρο, τα οποία θα στεγάζονται, εμπλουτιζόμενα στον προαναφερόμενο χώρο της μόνιμης έκθεσης, με την δημιουργία μητρώου έργων, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, των κεραμιστών του προγράμματος.
Ειδικότερα: υλοποιήσαμε τις απαραίτητες δράσεις, όπως, προμήθεια ξύλινων εκθετηρίων και θηκών μεταφοράς για την κινητή έκθεση κεραμικής, προμήθεια συστήματος κλιματισμού, προμήθεια καθισμάτων και συστημάτων ήχου και προβολής του πολιτιστικού κέντρου της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου – μόνιμη έδρα της εν λόγω έκθεσης κλπ. Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπεται και η οικονομική θετική διάσταση που διανοίγεται για τους επαγγελματίες του κλάδου αυτού, με τον έτι περαιτέρω εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων τους και τις νέες θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν.
Αλλά ψυχή της Έκθεσης αυτής, είναι η συμμετοχή κεραμιστών, ντόπιων και ξένων με τα δημιουργήματα τους, χρηστικά (και μάλιστα οικολογικών διαστάσεων και επιμένω σ’ αυτήν την προοπτική) και καλλιτεχνικά, οι μαθητές, οι επισκέπτες, οι συλλέκτες! Κι όλως ξεχωριστά, όπως μέχρι τώρα, συμβαίνει, είναι ο έρωτας των Μανταμαδιωτών, με τους τοπικούς αρχικά παραδοσιακούς δημιουργούς, τους εκπροσώπους όλων των Θεσμών και λοιπών φορέων της τέως Δημαρχίας Μανταμάδου που είχε την πρωτοβουλία υποβολής της αρχικής αίτησης συμμετοχής στο ως άνω πρόγραμμα και την οποία γονιμοποιήσαμε επιτυχέστατα εμείς, ως διάδοχοι του ενός και μόνο – ως μη όφειλε – για λόγους που κατ’ επανάληψιν έχω εξηγήσει – Δήμου Λέσβου πλέον. Και ας μου επιτραπεί μια αναγκαία παρέμβαση εν προκειμένω, εμείς πρωτοστατούμε δυναμικά, όπως οι πάντες γνωρίζουν για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και την καθίδρυση πραγματικής Αυτοδιοικητικής Δημοκρατικής αλλαγής του, χάριν του ίδιου του θεσμού και των συμφερόντων του νησιού και των συμπατριωτών μας, φαίνεται δε ότι τα πράγματα εξελίσσονται και εδώ προς θετική κατεύθυνση. 
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της φετινής αυτής έκθεσης, σ’ όλους τους εθελοντές Μανταμαδιώτες, την Αντιδημαρχία Μανταμάδου, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Δημοτικής αυτής Κοινότητας, των Δημοτικών συμβούλων της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας, τους εκπροσώπους και τα μέλη των διαφόρων τοπικών Συλλόγων, τους υπαλλήλους του γραφείου Προγραμματισμού της Δημαρχίας μας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννη Τσακίρη, που εργάστηκαν κι εξακολουθούν – σκληρά για την επιτυχία του όλου προγράμματος CERAMEUS, και βέβαια τους συμμετέχοντες στην έκθεση κεραμίστες, παραδοσιακούς και μοντέρνας τεχνοτροπίας.
Χάρις σε όλους αυτούς, είναι γεγονός πλέον, ότι ο Μανταμάδος, και κατ’ επεκτασιν το Νησί μας, κατέστη η έδρα της μόνιμης έκθεσης Αγγειοπλαστικής – Κεραμιστικής της ανατολικής Μεσογείου και δικαιούμαστε να αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι γι αυτήν την πρόοδο, που ανοίγει καινούργιους δρόμους στους επαγγελματίες του κλάδου, στην Τέχνη και στην τοπική οικονομία».
Στην ιδιαίτερη σημασία του προγράμματος «CERAMEUS» για την προώθηση και ανάδειξη της κεραμικής τέχνης στην ανατολική μεσόγειο, καθώς και για την καθοριστικής σημασίας πρωτοβουλία και προσπάθεια του Δήμου Λέσβου, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους, ο Γενικός Γραμματέας Λίμένων & Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο Αντιδήμαρχος Μανταμάδου – Θερμής, Δημήτρης Ζαφειρίου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου, Μιχάλης Χατζηδημητρίου, ο πρ. Δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Κρήτης, Γιάννης Καλιακάκης και του Δήμου Λάρνακας, Ιάσων Ιασωνίδης, η Μαρία Βασιλείου, εκ μέρος του Συλλόγου  Κεραμιστών Λάρνακας Κύπρου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κεραμιστών Λέσβου «ΤΟ ΕΟΡΓΟΝ», Μάρω Κρητικού.
Ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο καθώς και παραδοσιακή μουσική και χορός, από τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων. 

Μοιράσου το άρθρο!