Η Ανεμώτια φοράει το φθινοπωρινό της άρωμα και ετοιμάζεται να βάλει «φωτιά» στην καρδιά της Λέσβου, με την 5η Συνάντηση Φιλίας & Επικοινωνίας 2025 – Γιορτή Χωρικής Απόσταξης, μια διοργάνωση που συνδυάζει την παράδοση, τη γεύση και τη συλλογικότητα σε ένα διήμερο που μυρίζει τσούκα, πετιμέζι και ανθρώπινη ζεστασιά.
Πίσω από αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία βρίσκονται ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος» και η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», που προσκαλούν ντόπιους και επισκέπτες στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Ρακοκάζανο της Βρυσάρας, για ένα ταξίδι στις ρίζες της λεσβιακής γης και στις αξίες της συνεργασίας και της φιλίας.
Το Ρακοκάζανο ανάβει και... ενώνει
Στο επίκεντρο της γιορτής βρίσκεται φυσικά η απόσταξη, η ιερή τελετουργία που συνδέει τον άνθρωπο με τη γη και τους καρπούς της. Η βιωματική επίδειξη Χωρικής Απόσταξης και η γευστική δοκιμή των αποσταγμάτων του «Ηφαιστείου Ανεμώτιας» θα βάλουν τους επισκέπτες στην καρδιά της παράδοσης, μετατρέποντας το καζάνι σε σύμβολο κοινότητας και χαράς.
Τα αρώματα του τσίπουρου θα σμίξουν με παραδοσιακές γεύσεις – ρεβιθάδα, μανιταρόσουπα, προβατίνα, φρέσκες πίτες, τηγανίτες με πετιμέζι – δημιουργώντας ένα σκηνικό όπου η τοπική γαστρονομία αναδεικνύει την ψυχή του τόπου.
Ενότητες και δράσεις που γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον
Εργαστήριο – Συζήτηση: «Κρατάμε ζωντανά τα χωριά μας: Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τοπική δράση» (15/11) Μια ανοιχτή συζήτηση για τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων, όπου θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές κοινωνικής επιχειρηματικότητας από τη Λέσβο και άλλες περιοχές, αποδεικνύοντας πως η συνεργασία, η καινοτομία και η τοπική παραγωγή μπορούν να ξαναδώσουν ζωή στην ύπαιθρο.
Μουσικές & Πολιτιστικές Παρεμβάσεις: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης “Το Κιόστε” θα πλημμυρίσει τη σκηνή με χορωδιακά τραγούδια και μικρασιατικούς χορούς, ενώ μέλη του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας θα συνοδεύσουν τη βραδιά με παραδοσιακές, λαϊκές και έντεχνες μουσικές, δημιουργώντας ατμόσφαιρα αντάμωσης και νοσταλγίας.
Εργαστήριο Μανιταριών (16/11): Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Λέσβου θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες σε εκπαιδευτική περιήγηση και συλλογή μανιταριών στη Μονή Βουκόλων (Μοναστηρέλι), αναδεικνύοντας τη βιοποικιλότητα και τη γαστρονομική αξία των φυσικών θησαυρών του νησιού.
Έκθεση Φωτογραφίας: Ο φακός του Γιώργου Πτερούντιου θα αποτυπώσει σε εικόνες τη ζωή, τη γη και τον άνθρωπο, με μια εικαστική παρέμβαση στο παλιό χαμάμ της Ανεμώτιας.
Η Ανεμώτια ετοιμάζεται και φέτος να ανάψει λουλάδες και να σκορπίσει φθινοπωρινά αρώματα, με την 5η Συνάντηση Φιλίας & Επικοινωνίας 2025, μια Γιορτή Χωρικής Απόσταξης που τιμά την παράδοση, τη συνεργασία και την κοινότητα.
Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σας προσκαλούν στις 15 & 16 Νοεμβρίου 2025 στο Ρακοκάζανο στη Βρυσάρα, στις φιλόξενες συνεταιριστικές εγκαταστάσεις, για ένα διήμερο γεμάτο εξωστρεφείς αλκοολικούς ατμούς, παραδοσιακές γεύσεις, φθινοπωρινά χρώματα και ποικίλες βιωματικές δράσεις. Αναλυτικό πρόγραμμα διημέρου:
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025
09:00 – Απόσταξη στο Ρακοκάζανο, Βιωματική επίδειξη Χωρικής Απόσταξης και γευστική δοκιμή παραδοσιακών αποσταγμάτων στο Μικρό Αποσταγματοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
11:00 – Εργαστήριο – Συζήτηση για τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων και τα κοινά, Με την Κρίστη Πετροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμ. Γεωγραφίας Παν/μίου Αιγαίου
14:00 – Διαπολιτισμική Χορωδία Μυτιλήνης “CANTAλαλούν”,Χορωδιακά τραγούδια που ενώνουν διαφορετικές φωνές και πολιτισμούς
15:00 – Μουσικό Σχήμα “BABAJIMTHEBAND”,Παραδοσιακοί και έντεχνοι ήχοι σε ένα γλέντι που ενώνει γενιές και ιστορίες,Φλώρα Αντωνοπούλου (τραγούδι), Δημήτρης Καρπούζης (βιολί), Αριστείδης Αποστολής (ούτι)
Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025
09:00 – Απόσταξη στο Ρακοκάζανο, Βιωματική επίδειξη Χωρικής Απόσταξης και γευστική δοκιμή παραδοσιακών αποσταγμάτων στο Μικρό Αποσταγματοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
10:00 – Εργαστήριο – Βιωματική Γνωριμία με τον κόσμο των Μανιταριών,Με τον Μυκητολογικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο “Μανιταρόφιλοι Λέσβου”,Βιωματική δράση και περιήγηση στη φύση, με πρακτικές γνώσεις για τα είδη μανιταριών, τη συλλογή και τη γαστρονομική τους αξία
15:00 – Μουσικό Σχήμα “ΖΑΝΑΧΑΤΙ”, Μουσικό ταξίδι με έντεχνες και λαϊκές αποχρώσεις, Μαρία Κακαρώνη (κιθάρα, φωνή), Αντώνης Τσιτσής (βιολί, φωνή).
Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου:
Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πτερούντιου
Συμμετοχική Κουζίνα παραδοσιακών γεύσεων με ρεβιθάδα, μανιταρόσουπα, πίτες, προβατίνα, τηγανίτες με πετιμέζι κ.α.
Γευσιγνωσίες Αποσταγμάτων
Συμμετέχουν & στηρίζουν:
ο Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Μανιταρόφιλοι Λέσβου”,
ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου Λέσβου “Δρυς”,
η Διαπολιτισμική Χορωδία Μυτιλήνης CANTAλαλούν,
ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης “Το Κιόστε”,
ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Αθήνας,
ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας,
η Κοινότητα Ανεμώτιας και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου (Αντιδημαρχία Πολιτισμού).