Πολιτισμός

20/06/2019 - 16:44

Η διαθήκη της "Μπέμπας", μια μεγάλη προσφορά για τη Λέσβο

Πριν λίγο καιρό η Λέσβος αποχαιρέτησε την σπουδαία εικαστικό  Μαρία Καλλιπολίτη ή  αλλιώς «Μπέμπα» (όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσε το χωριό της,  η Αγία Παρασκευή).

Η τελευταία επιθυμία στην ιδιόχειρη διαθήκη της είναι μια τεράστια πολιτιστική προσφορά προς τη Λέσβο. Παραχωρεί το σπίτι της - εργαστήριο στην Αγία Παρασκευή με όλα τα έργα της , τους πίνακες και τα γραπτά, στην τοπική κοινότητα της Αγίας Παρασκευής. Αυτό αναφέρει η διαθήκη που κατατέθηκε σήμερα από τη συμβολαιογράφο Τζώρτζια Ρασβίτσου στο Ειρηνοδικείο της Καλλονής. 

Στη διαθήκη σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται και έξι άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης της που μαζί με τον Πρόεδρο της Αγίας Παρασκευής θα διοικούν τη δημοτική  πινακοθήκη που θα δημιουργηθεί. 

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αγία Παρασκευή και στη Μυτιλήνη η Καλλιπολίτη σπούδασε με υποτροφία του Ελληνικού Οργανισμού Χειροτεχνίας στην Ανώτατη Σχολή καλών Τεχνών του Παρισιού με εξειδίκευση στη μεταλλογλυπτική, μαθητεύοντας στα εργαστήρια των διάσημων Περαίν και Κορμπαίν.

Το 1978 τοποθετήθηκε επιμελήτρια του ατελιέ μεταλλίων του Εθνικού Νομισματοκοπείου της Γαλλίας, ενώ απέσπασε σειρά τιμητικών διακρίσεων σε μεγάλες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Τη Μυτιλήνη κοσμούν έργα της, όπως οι προτομές του Γεωργίου Παπανδρέου, του Κλεάνθη Παλαιολόγου, του Απόστολου Αποστόλου και άλλων.  

Εδώ και χρόνια όπως είχε αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ  παρά τη διεθνή της σημαντική πολιτισμική διαδρομή, επέλεξε να ζει και να δουλεύει για μεγάλα διαστήματα στο χωριό της την Αγία Παρασκευή. Τελευταία της επιθυμία όπως αναφέραμε, το σπίτι της, στο χωριό της, να λειτουργήσει ως μουσείο των έργων της και δημοτική πινακοθήκη. 

Μοιράσου το άρθρο!