Πολιτισμός

06/08/2012 - 12:13

Ολοκληρώθηκε η 1η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας στο Μόλυβο

Ολοκληρώθηκε  η 1η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας στο Μόλυβο

yle="text-align: justify; ">Ολοκληρώθηκε χτες η 1η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ», στη Μήθυμνα (Μόλυβο), στον τόπο του Αρίωνα του Κιθαρωδού, υπό την εποπτεία της διεθνούς φήμης κιθαρίστριας Κορίνα Βουγιούκα, της Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Κυρίας Μιράντα Καλδή και με τη συνεργασία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Βασικοί προσκεκλημένοι ήταν οι διεθνούς φήμης κιθαρίστες Paul Galbraith και ο κιθαρίστας-συνθέτης Ricardo Moyano. Στην Ακαδημία πήρανε μέρος σπουδαστές, φοιτητές και μαθητές κιθάρας όλων των επιπέδων, καθηγητές κιθάρας, σολίστ κιθάρας καθώς και συνθέτες που ενδιαφέρονται να γράψουν έργα για κιθάρα.

 

Η Θερινή Ακαδημία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Μόλυβο και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Την Τετάρτη, 1η Αυγούστου, ο Φορέας διοργάνωσε ένα πλούσιο καλωσόρισμα με δείπνο στο λιμάνι του Μολύβου για όλους τους προσκεκλημένους (προσφορά των εστιατορίων – μελών του Φορέα) και με το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Μόλυβος» να χορεύει παραδοσιακούς χορούς σε ένα καΐκι και στη συνέχεια με καντάδες να αγκαλιάζει όλο το κοινό του λιμανιού.

Τα σεμινάρια με τους διεθνούς φήμης κιθαρίστες άρχισαν την Πέμπτη 2 Αυγούστου και συνεχίστηκαν έως και την Κυριακή. Ο Κύριος Galbraith ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει πραγματοποιήσει και ερμηνεύσει μεταγραφές, μίλησε σχετικά με τον ρόλο τους στο ρεπερτόριο της κιθάρας. Οι μαθητές πήρανε εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα έργα που ερμηνεύουν με μία ευρύτερη μουσική αντίληψη. Τα σεμινάρια ήταν ανοιχτά στο κοινό και αρκετοί θέλησαν να τα παρακολουθήσουν ως θεατές.

Το πρώτο ρεσιτάλ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας. Ο Paul Galbraith συνεπήρε το κοινό με αιθέριες νότες, μεταξύ των άλλων και BACH, με την 8χορδη κιθάρα του και τον μοναδικό τρόπο που την κρατάει, απελευθερώνοντας και τα δύο του χέρια όπως στο τσέλο. 

Στο ρεσιτάλ του, ο Ricardo Moyano, την Παρασκευή 3 Αυγούστου, παρέσυρε το κοινό με την καταπληκτική του τεχνική και ήχους από τη Λατινική Αμερική, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Περού, έως και την Ισπανία. Ήταν μία εξίσου υπέροχη συναυλία που συνεχίστηκε και το επόμενο βράδυ μετά τα μαθήματα, στο προαύλιο του Συνεδριακού Κέντρου, όπου όλοι οι μαθητές με τη συνοδεία του καθηγητή τους δώσανε μία μικρή και αυθόρμητη συναυλία και δυο χορευτές χόρεψαν στους ρυθμούς Λάτιν, για όλο το κοινό στην αγορά του Μολύβου. Η συναυλία, έπειτα, μεταφέρθηκε στο προαύλιο της Δημοτικής Πινακοθήκης, όπου συνεχίστηκε με τραγούδι, κιθάρα και ποτό έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την τελευταία μέρα της Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας, την Κυριακή 5 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε συναυλία μουσικού συνόλου από τους μαθητές καθώς και ένα ντουέτο από τον Κύριο Moyano  με έναν μαθητή της Ακαδημίας. Η αυλή του Δημαρχείου ήταν κατάμεστη.

Με το τέλος των εργασιών ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου κ. Μόλβαλης Νίκος ευχαρίστησε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την σολίστ κ. Κορίνα Βουγιούκα και την Αντιπρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ. Καλδή Μιράντα για την άριστη συνεργασία και τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης και παράλληλα ανακοίνωσαν τη διοργάνωση της 2ης ΘΕΡΙΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ «ΑΡΙΩΝ» για την επόμενη χρονιά.

Μοιράσου το άρθρο!