Πολιτισμός

20/10/2019 - 19:54

"Πλημμύρισε" με τη Ρούρα το Ελαιοτριβείο - Μουσείο «Βρανά»

Εκδήλωση μνήμης για την Ευριδίκη Σιφναίου πραγματοποιήθηκε στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο «Βρανά»

Με τη μορφή της αείμνηστης διακεκριμένης ιστορικού και διευθύντριας Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ευριδίκης (Ρούρας) Σιφναίου, αλλά και με το λόγο της και τις σκέψεις της πλημμύρισε το εμβληματικό Ελαιοτριβείο - Μουσείο «Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και αγάπης προς τιμήν της, που οργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος».

 

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τον πρόωρο θάνατο της ιστορικού που αφιέρωσε μεγάλο μέρος του επιστημονικού της έργου στη μελέτη και την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος του νησιού της καταγωγής της, της Λέσβου. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος» - δημιουργού και φορέα λειτουργίας του Ελαιοτριβείου - Μουσείου «Βρανά» -, της οποίας η Ρούρα Σιφναίου υπήρξε ιδρυτικό και ακούραστο μέλος, τιμήθηκε η προσφορά της. Μάλιστα, η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος που φέρει το όνομα της, στο χώρο που στεγάζεται το αρχείο του Ελαιοτριβείου, το οποίο η ίδια φρόντισε και ανέδειξε ως υπεύθυνη του έργου συντήρησης και ψηφιοποίησής του.

 

Ο καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνεργάτης και φίλος της Σιφναίου, Βασίλης Κολώνας, μίλησε με θέμα «Η Μυτιλήνη της Ρούρας». Τον κ. Κολώνα παρουσίασε ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, ιδρυτικό μέλος κι αυτός της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος». Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία του αρχιτέκτονα, πρώην υπουργού και προέδρου της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργική σχέση της Σιφναίου με το Μουσείο.

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 

 Διαβάστε επίσης :

Ντοκουμέντο: Χειρόγραφο της Ρούρας Σιφναίου για την ιστορία του Εργατικού Κινήματος στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο!