Συνεντεύξεις

20/08/2023 - 16:39

Αλ. Στεφανής για το μεταναστευτικό: απόλυτη διασφάλιση των συνόρων μας και υλοποίηση του αδιαμφισβήτητου δικαιώματός μας για την υπεράσπισή τους

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Αλκιβιάδης Στεφανής σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.»

 

Του Βασίλη Κουτσίλα https://www.ekirikas.com/

Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου, στις οποίες θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη Νέα Δημοκρατία, παραχώρησε ο στρατηγός ε.α. και πρώην υπουργός Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής

Με το όνομα τού συνδυασμού του να είναι «Στην Πρώτη Γραμμή» (άκρως ενδεικτικός και περιγραφικός της διαδρομής του τις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίας σε Στρατό και πολιτική), ο κ. Στεφανής δηλώνει ξεκάθαρα ανοιχτός στην παρουσία προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους στον συνδυασμό του, κάνει αναφορά στις προτεραιότητές του για την Περιφέρεια και στέκεται ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό και στον τουρισμό.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Είστε ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου. Στο ψηφοδέλτιό σας, το οποίο είναι ακόμη «ανοιχτό» και καταρτίζεται έχουν θέση και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους;

Αλκιβιάδης Στεφανής: Πριν ξεκινήσω να απαντώ στις ερωτήσεις σας, επιτρέψτε μου να μεταφέρω έναν θερμό χαιρετισμό σε όλους τους αναγνώστες σας, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι ζουν, αναπτύσσονται, ονειρεύονται για το μέλλον, και δεν παύουν να αγαπούν την πατρίδα, στο εξωτερικό. Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό αγαπούν πολύ περισσότερο την πατρίδα από εμάς που ζούμε σε αυτήν. Η νοσταλγία, οι αναμνήσεις και η σύνδεση με τα παιδικά χρόνια, την οικογένεια, και τους συγγενείς, πάντοτε δημιουργούν ευχάριστη διάθεση και ζεστό χαμόγελο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους Ελληνες του εξωτερικού, γιατί κρατούν την Ελλάδα ψηλά στην ψυχή τους και προσπαθούν να τη βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημά σας, όπως έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία, θα είμαι ο περιφερειάρχης όλων των κατοίκων του Βόρειου Αιγαίου. Η πρόοδος, η ευημερία, η στοχοθεσία και η υλοποίηση των έργων με σκοπό την καλυτέρευση της καθημερινότητας, αφορούν το σύνολο των πολιτών. Με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτούνται «φωνές» από το σύνολο του πολιτικού χώρου. Κάθε πολίτης του Βόρειου Αιγαίου έχει δικαίωμα να συμμετέχει στη διαδικασία και να αγωνίζεται για την καλυτέρευση της ζωής του. Πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος, εάν στον σχεδιασμό της δεν ακούσεις όλες τις φωνές απ’ όπου κι αν προέρχονται;

«Ε.Κ.»: Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Αλκιβιάδη Στεφανή για περιφερειάρχη; 

Αλκιβιάδης Στεφανής: Προσερχόμενοι στην κάλπη για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, κυρίαρχη σκέψη απαιτείται να είναι, εάν ο άνθρωπος και ο συνδυασμός που θα επιλέξω θα φέρει το αποτέλεσμα που επιθυμώ για τον τόπο μου. Ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, κύρια χαρακτηριστικά για όλους όσοι αναλάβουν να οδηγήσουν τον τόπο στο μέλλον, πρέπει να είναι η σοβαρότητα, η αποφασιστικότητα, η αφοσίωση στον στόχο, η ηθική, η δυνατότητα παραγωγής έργου, ο σεβασμός των συνεργατών και η αξιοποίησή τους. Ως άνθρωπος έχω μάθει να υπηρετώ, να δίνω και όχι να παίρνω, να αφοσιώνομαι στην αποστολή μου και να δουλεύω σκληρά. Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα ακούω την τοπική κοινωνία και θα προσεγγίζω με σκέψη και λογική όσα εκφράζει, θα προσπαθώ να βρω λύση σε κάθε πρόβλημα, και θα αγωνιστώ σκληρά.

σ

«Ε.Κ.»: Αν εκλεγείτε ποιες οι προτεραιότητές σας για το Βόρειο Αιγαίο; 

Αλκιβιάδης Στεφανής: Ο περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κεντρική κυβέρνηση. Η τοπική κοινωνία θα προβάλει τις προτεραιότητές της, εκείνες που, αφενός θα επιλύσουν καθημερινά προβλήματα και, αφετέρου, θα δώσουν πνοή στον τόπο, ενώ η Περιφέρεια θα συγκεντρώσει το σύνολο των προβλημάτων και αφού τα προτεραιοποιήσει θα τα προβάλει στην κεντρική κυβέρνηση με σκοπό την αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους. Κάθε νησί στο Βόρειο Αιγαίο έχει τις δικές του προτεραιότητες και τα δικά του διαφορετικά προβλήματα. Αναμφίβολα όμως, κεντρικές προτεραιότητες της Περιφέρειας είναι:

– το νερό, η διαχείριση του και η διασφάλιση επάρκειας στο μέλλον,

– η Ενέργεια και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων, με σκοπό την επίτευξη οικονομίας κλίμακας για όλους κατοίκους,

– η διασυνδεσιμότητα των νησιών μεταξύ τους, αλλά και με την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα,

– το χωροταξικό και η απελευθέρωση εκτάσεων με σκοπό την ανάπτυξη,

– ο πρωτογενής τομέας και η αύξηση της απασχόλησης των κατοίκων με έμφαση στους νέους,

η σημαντικότερη για το μέλλον προτεραιότητα, η υπογεννητικότητα και οι τρόποι αντιμετώπισης της. Πολλές ιδέες, διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, φορείς του εξωτερικού και βεβαίως με τα αρμόδια υπουργεία, με σκοπό να βρεθεί λύση για αυτούς τους δύσκολους συσχετισμούς στην πατρίδα μας. Στόχος είναι τα νησιά μας να παραμείνουν ζωντανά, νέα, με όραμα για το μέλλον.

«Ε.Κ.»: Με το μεταναστευτικό τι πρέπει να γίνει; Ποια η θέση σας; 

Αλκιβιάδης Στεφανής: Απαιτείται να γίνει κατανοητό από όλους ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα, ήρθε και θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Ασία και η Αφρική, δύο ήπειροι με νέο πληθυσμό και φτώχεια, συνορεύουν με την Ευρώπη και η πύλη εισόδου είναι η Ελλάδα. Στα χρόνια που θα έρθουν και με τα προβλήματα να αυξάνονται παγκοσμίως οι μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι και οργανώσεις που θα εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η Ελλάδα απαιτείται να εφαρμόσει απολύτως την ευρωπαϊκή – εθνική νομοθεσία και το συνταγματικό της δικαίωμα σε ό,τι αφορά στην προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών της συνόρων. Υπηρετώ την πατρίδα για 45 και πλέον χρόνια, με πολλά από αυτά να βρίσκομαι στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, και επομένως δεν τίθεται θέμα για το ποια είναι η θέση μου: απόλυτη διασφάλιση των συνόρων μας και υλοποίηση του αδιαμφισβήτητου δικαιώματός μας για την υπεράσπισή τους. Αλλωστε, την περίοδο 2019-2020, όταν δεχθήκαμε υβριδική επίθεση, με την Τουρκία να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, εφαρμόσαμε με απόλυτο τρόπο το παραπάνω δόγμα και διασφαλίσαμε την Ελλάδα και την Ευρώπη.

σ

«Ε.Κ.»: Ως προς την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας τι έχετε στο μυαλό σας; 

Αλκιβιάδης Στεφανής: Τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου αποτελούν ένα συγκρότημα με απεριόριστη φυσική ομορφιά και δυνατότητες που ακόμα είτε δεν έχουν ανακαλυφθεί, είτε αγνοούνται από τους πολλούς. Η περιοχή μας βρίσκεται στο κέντρο ενός τετραγώνου που αποτελείται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, με μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και πολλές δυνατότητες. Κύρια θέματα είναι η διασύνδεση των νησιών μας με τα παραπάνω κέντρα και η ανάπτυξη μάλιστα πολλαπλών δυνατοτήτων διασύνδεσης. Παράλληλα, οι ευκαιρίες που υπάρχουν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως θρησκευτικός, αγροτικός, ιστορικός, αθλητικός και ιατρικός πρέπει να προσεγγιστούν με καινοτόμο σκέψη. Με τις κατάλληλες ενέργειες, θα ήθελα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Βόρειο Αιγαίο να καταστεί προορισμός υψηλού – ποιοτικού κύρους και περιοχή για την οποία, αφενός οι κάτοικοί της θα είναι υπερήφανοι και, αφετέρου, θα αποτελεί πόλο έλξης για ποιοτικό τουρισμό.

Ολοκληρώνοντας, σας καλώ όλους να ονειρευτούμε μαζί το μέλλον και να εργαστούμε σκληρά ώστε να το διαμορφώσουμε, με σκοπό να δημιουργήσουμε το Βόρειο Αιγαίο στο οποίο οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να δημιουργήσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Μοιράσου το άρθρο!