Αγροτικά - Αλιεία

30/01/2013 - 16:36

Πονοκέφαλος το e.coli στο Κόλπο Καλλονής – Ανατίθεται υγειονομική μελέτη στο Πανεπιστήμιο

 Πονοκέφαλος e.coli στο Κόλπο Καλλονής – Ανατίθεται υγειονομική μελέτη

Να αποσταλούν τα δείγματα χαβάρων που θα ληφθούν την Δευτέρα από τον Κόλπο Καλλονής παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών και των αλιέων και σε άλλα Διαπιστευμένα για το e.coli Εργαστήρια όπως της Αθήνας και της Καβάλας αλλά και να ανατεθεί στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η εκπόνηση μιας περιβαλλοντικής υγειονομικής έρευνας αποφασίστηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ικανοποιώντας τα αιτήματα των οστρακαλιέων του Κόλπου Καλλονής που παρέστησαν στην συνεδρίαση.

Η αλίευση τους έχει απαγορευτεί λόγω εντοπισμού σε αυτά βακτηρίων με αποτέλεσμα όπως τόνισε στο δίκτυο μας ο κ. Παναγιώτης Νανίδης να έχουν υποστεί οι αλιείς του κόλπου Καλλονής ένα μεγάλο οικονομικό κτύπημα. Σήμερα πληρώνουμε το αντίτιμο όλων των υπερβάσεων που έχουμε κάνει απέναντι στη φύση για αυτό πριν είναι αργά θα πρέπει να προστατευθεί ο Κόλπος Καλλονής που δίνει δουλειά σε 200 σκάφη και 2000 περίπου ψαράδες» όπως είπε ο κ. Νανίδης. Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Γιαννάκης τόνισε «νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς η πρόταση για σύνταξη υγειονομικής μελέτης του κόλπου καλλονής έτυχε ευρείας αποδοχής από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ήδη σήμερα πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκης έδωσα σχετικές οδηγίες στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής να προβεί στη λήψη δειγμάτων την Δευτέρα, τα δε δείγματα να αποσταλούν σε δυο διαπιστευμένα εργαστήρια της Ελλάδας για τον εντοπισμό του e.coli. Επίσης σήμερα θα σταλεί επιστολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την οποία του ανακοινώνεται η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και με την οποία ζητώ την άμεση επαφή και συνεργασία προκειμένου να προχωρήσει η ανάθεση της υγειονομικής μελέτης.

Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!