Editorial

08/12/2014 - 07:18

Editorial- Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

yle="text-align: justify;">
Δύο μέρες μετά τα επεισόδια του Σαββάτου στη Μυτιλήνη ας επιχειρήσουμε μια ψύχραιμη καταγρφή -ερμηνεία των γεγονότων.
Η πορεία του Σαββάτου ήταν από τις ελάχιστες πορείες στη Μυτιλήνη που είχε την καλύτερη περιφρούρηση εκ μέρους των διαδηλωτών. Υπήρχαν ανθρώπινες αλυσίδες ώστε να μην μπορεί να παρεισφρήσει κάποιος «τρίτος» και να μην διασπαστεί η πορεία αν συμβεί κάτι.  Η περιφρούρηση λειτούργησε μέχρι την επιστροφή της πορείας στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών.  Λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της πορείας από άγνωστη κατεύθυνση πετάχτηκαν πέτρες προς τις  αστυνομικές δυνάμεις.  Αυτό ήταν ... το «σύνθημα» για να διαλυθεί η πορεία με ... «σχεδιασμένο» τρόπο.
Τι εννοούμε; Η παράταξη των αστυνομικών δυνάμεων ήταν τέτοια ώστε η μόνη «έξοδος» των διαδηλωτών να είναι η προκυμαία Μυτιλήνης . Ίσως στους σχεδιασμούς της Αστυνομίας να «ξέφυγε» το γεγονός ότι κάποιοι διαδηλωτές θα αναζητούσαν καταφύγιο μέσα στο Δημοτικό Θέατρο και να προχώρησε στην αψυχολόγητη ενέργεια της ρίψης δακρυγόνων στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου.   Ο «σχεδιασμός» της Αστυνομίας μάλλον ήταν να οδηγήσει τους διαδηλωτές στο χώρο του παρκινγκ. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί ήταν το «στρατηγείο» της Αστυνομίας και εκεί υπήρχαν από νωρίς (πριν τα επεισόδια) ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.   Ο στόχος της Αστυνομίας  δεν είχε και την απόλυτη επιτυχία αφού εκεί οδηγήθηκε ένα μικρό μέρος των διαδηλωτών. Και εκεί έγιναν οι 27 προσαγωγές. Η Αστυνομία επέλεξε να κάνει προκλητικά τυχαίες επιλογές με ιδιαίτερη προτίμηση σε νεαρά κορίτσια  (ακόμη και μαμάδες....).  Προσαγωγές εντελώς παράνομες αφού έγιναν τυχαία.... Προσαγωγές του εκφοβισμού.
Το όργιο της αστυνομικής βίας:  α) χρήση δακρυγόνων στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου και ψεκασμός  στον προθάλαμο . Εγκληματική ενέργεια αν σκεφτούμε ότι η χρήση σε κλειστό χώρο μπορεί ακόμη και να σκοτώσει.  β) Αλόγιστη χρήση κροτίδων κρότου- λάμψη. Είδαμε αστυνομικούς να ρίχνουν  στη τύχη κροτίδες κρότου λάμψης  χωρίς να τους νοιάζει αν καταλήξει σε πρόσωπο ή σώμα διαδηλωτή.  Κροτίδα κρότου – λάμψης έφθασε μέχρι την είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου. Από τύχη δεν έφθασε μέσα στο Δημοτικό Θέατρο. γ) Άγριος ξυλοδαρμός του διαδηλωτή Ηλία Π. 4 ΜΑΤζηδες να εκτονώνονται στο σώμα του διαδηλωτή. δ) Ξυλοδαρμός των 27 προσαχθέντων  όταν τους εγκλώβισαν στο Φανάρι. ε) Μεγάλος αριθμός αστυνομικών με πολιτικά (ασφαλίτες λέγονται) που μάλλον έφθασαν στη Μυτιλήνη από άλλα μέρη καθώς  υπάρχουν πολλές καταγγελίες για την παρουσία τους  και την εμφάνισή τους κυρίως στο χώρο του παρκινγκ.
Όσα έγινα στη Μυτιλήνη  έχουν άμεση σχέση με όλα όσα έγιναν και γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Η δημιουργία ενός κλίματος τρομοκρατίας ίσως είναι ο στόχος. Δεν μπορεί η Αστυνομική Δ/νση να έδρασε κατά τέτοιο τρόπο αν δεν είχε λάβει οδηγίες από την πολιτική της ηγεσία.  Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στην καταγγελία. Δεν αρκούν μόνο οι ανακοινώσεις καταδικής από κόμματα και φορείς. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτή η νέα λογική αστυνομικής τρομοκρατίας που βιώνει πλέον και η πόλη μας.
Για τη στάση του Δημάρχου πριν και μετά τα επεισόδια έχουμε κάνει εδώ ειδική αναφορά.
ΥΓ Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο η συμπεριφορά των ανθρώπων του ΣΕΑΛ στο δεξιό λιμενοβραχίονα.  Αρνήθηκαν να «παραδώσουν» τους διαδηλωτές που βρήκαν εκεί καταφύγιο και δεν «τσίμπησαν» στις απειλές των ανδρών των ΜΑΤ ότι θα εισβάλουν μέσα στο μαγαζί. Τους ζήτησε εντολή εισαγγελέα και ... οι άνδρες των ΜΑΤ αρκέστηκαν στις λεκτικές επιθέσεις....
 

Μοιράσου το άρθρο!