Κοινωνία

13/05/2020 - 11:31

Μετανάστες με κορονοϊό στη Λέσβο - Η ανησυχία της Προέδρου Σκαλοχωρίου

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, 6 Μαϊου, έφτασε σε ακτή κοντά στο Καλό Λιμάνι στις βόρειες ακτές της Λέσβου μια βάρκα με 51 πρόσφυγες και μετανάστες από το Κονγκό και το Αφγανιστάν. Ήταν η πρώτη άφιξη στο νησί μετά από ένα μήνα μηδενικών ροών. Λόγω τοπικών αντιδράσεων και διαξιφισμών δεν υπήρχε ακόμη διαθέσιμος χώρος καραντίνας στον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την προσωρινή τους φιλοξενία σε συνθήκες απομόνωσης για 14 μέρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης κορονοϊού. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας.

 

Οι 51 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, με το μικρότερο απ΄ αυτά ηλικίας μόλις δύο μηνών, μεταφέρθηκαν σε ερημική παραλία στο Καλό Λιμάνι, όπου διανυκτέρευσαν με υπνόσακους που τους έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ κάτοικοι της περιοχής τους προμήθευσαν τρόφιμα και νερό.

Η Δέσποινα Μαϊάκη, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου, πήγε το επόμενο πρωί στο σημείο με το αυτοκίνητό της. «Έβρεχε καταρρακτωδώς. Δεν μπορούσα να ησυχάσω στη σκέψη ότι υπήρχαν μωρά παιδιά εκτεθειμένα σε αυτές τις συνθήκες. Πήγα με το αυτοκίνητό μου και κάλεσα τη μητέρα με το μωρό των 2 μηνών να μπει στο πίσω κάθισμα», λέει στο ethnos.gr και προσθέτει: «Εκείνη με παρακάλεσε να μπουν κι άλλες δύο μάνες με δύο παιδιά 2 και 3 ετών. Όλοι από το Κονγκό. Τους έβαλα όλους στο πίσω κάθισμα. Στη θέση του οδηγού καθόμουν εγώ, φορώντας μάσκα και γάντια και περιμέναμε να κοπάσει η βροχή».

Όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν, οι μετανάστες βγήκαν από το αυτοκίνητο και ευχαρίστησαν τη γυναίκα. Τα ξημερώματα της επόμενης εξασφαλίστηκε χώρος καραντίνας στην πρώην δομή της IRC στα Μεγάλα Θέρμα και οι 51 μεταφέρθηκαν εκεί, όπως επίσης και άλλοι 19 που έφτασαν με άλλη βάρκα, δύο μέρες αργότερα, στην περιοχή της Άντισσας.

Η κ.Μαϊάκη απολύμανε το αυτοκίνητό της και τέθηκε σε οικειοθελή καραντίνα, προκειμένου να προστατεύσει την οικογένεια και τους δικούς της ανθρώπους σε περίπτωση που κάποιος από τους μετανάστες είχε τον ιό. Οι φόβοι της εντάθηκαν την Τρίτη, όταν έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε 9 από τους 70 αιτούντες άσυλο της δομής καραντίνας και βρέθηκαν δύο θετικά. «Όταν το έμαθα ανησύχησα πολύ, παρόλο που δεν ήρθα σε σωματική επαφή μαζί τους, και είχα λάβει μέτρα προστασίας, με μάσκα γάντια και απόσταση ασφαλείας. Πιο πολύ ανησυχώ για τους δικούς μου ανθρώπους», είπε.

Οι δύο μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί, παρόλο που είναι ασυμπτωματικοί, μεταφέρθηκαν σε χωριστό χώρο εντός της δομής καραντίνας, μακριά από τους υπόλοιπους, οι οποίοι θα ελεγχθούν σήμερα. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα ελέγξει επίσης τις πιθανές επαφές τους. Η σχετική λίστα που δόθηκε από τις τοπικές Αρχές, περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 20 άτομα.

 

----

Διαβάστε επίσης: Τα συμπεράσματα και η ανησυχία του Ταξιάρχη Βέρρου για τα δύο κρούσματα κορονοϊού

Μοιράσου το άρθρο!