Κοινωνία

12/03/2021 - 18:55

"Οι θέσεις και οι δράσεις μας ενάντια στην κοντή και επιλεκτική μνήμη"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ                                           

ΜΟΡΙΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ                                       

ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ                             

Οι θέσεις και οι δράσεις μας ενάντια στην κοντή και επιλεκτική μνήμη

 

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση της θέσης μας για τη μετεγκατάσταση των δομών της Λέσβου εκτός κατοικημένων οικισμών, λάβαμε θετικά σχόλια διότι εκφράσαμε την σιωπηλή πλειοψηφία. Δεχτήκαμε όμως και κάποιες επικρίσεις (οι περισσότερες μη κόσμιες)… αξιοσημείωτο ότι καμία από τις επικρίσεις δεν βασίστηκε σε επιχειρήματα και δεν απάντησε στα ερωτήματα που θέσαμε.

Οι θέσεις του συλλόγου μας είναι ίδιες από τη γέννησή του και δεν αλλάζουν… σε αντίθεση με τις θέσεις άλλων που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και τώρα αρέσκονται, υποκριτικά, να κάνουν υποδείξεις και να κατηγορούν «άλλους» ασυστόλως.

 

Επειδή τα γραπτά μένουν (και επισυνάπτονται, ενώ είναι δημοσιευμένα και στον τοπικό τύπο), υπάρχει η απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης της Μόριας τον Μάιο του 2020, στην οποία απαιτείται «η μεταφορά της υφιστάμενης δομής εκτός αστικού ιστού (συνημμένο 1). Στη συνέλευση ήταν παρόντες όλοι οι τοπικοί σύλλογοι οι οποίοι συμφώνησαν απόλυτα με την απόφαση αυτή. Επίσης υπάρχει το ψήφισμα στις 15 Ιανουαρίου 2020 (δημοσιεύτηκε και ως δελτίο τύπου), όπου ζητείται «κλειστό και ελεγχόμενο κέντρο μακριά από κατοικημένη περιοχή με παράλληλο κλείσιμο όλων των άλλων δομών» που υπογράφεται από τους προέδρους των κοινοτήτων και όλων των υφιστάμενων τότε συλλόγων της Μόριας (συνημμένο 2).

 

Επίσης θέτουμε υπόψιν των όψιμων επικριτών:

- Τη συνάντηση των Προέδρων και μελών των Συμβουλίων των Κοινοτήτων της Μόριας, της Παναγιούδας, του Αφάλωνα και των Παμφίλων, αλλά και εκπροσώπων του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και Όμορων Κοινοτήτων και του Πεζοπορικού Συλλόγου Μόριας «Διχάλα» με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, όπου μετά από διαλογική συζήτηση απορρίφθηκε η επέκταση του ΚΥΤ της Μόριας και αποφασίστηκε η μεταφορά-μετεγκατάσταση του ΚΥΤ της Μόριας εκτός αστικού ιστού και μακριά από κατοικημένους οικισμούς

- Την ομόφωνη απόφαση που είχε ληφθεί από τα τοπικά συμβούλια Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα και Παμφίλων (5/5/2020, στο Μαλλίδειο Παμφίλων), αλλά και άλλες σχετικές αποφάσεις που λήφθηκαν το τελευταίο έτος.

- Τις δύο αποκαλυπτικές ανακοινώσεις/δελτία τύπου που συντάξαμε στις 31/7/2020 (και το ένα από αυτά συνυπογράφηκε από όλους τους συλλόγους του χωριού) , τα οποία τάχθηκαν απέναντι από τις πρακτικές του κ. Μηταράκη που θεωρούσαμε ότι εξυπηρετούσαν τη μονιμοποίηση του ΚΥΤ της Μόριας και τη “μη λύση”» (συνημμένο 3 ).

Να υπενθυμίσουμε, όμως, σε όσους τώρα “ξύπνησαν” ότι από το 2016 που το πρόβλημα άρχισε να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, εμείς ήμασταν στην πρώτη γραμμή και προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις απέναντι σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

 

Ερωτούμε λοιπόν ξέροντας ότι δε θα πάρουμε αξιοσημείωτη απάντηση:

  • Που ήσασταν όλοι εσείς όταν κατεβαίναμε για διαμαρτυρίες;
  • Που ήσασταν όταν καταγγέλλαμε τις ΜΚΟ και τα παραρτήματα τους για πολεοδομικές, υγειονομικές και άλλες παραβάσεις;
  • Που ήσασταν όταν κάναμε εμπεριστατωμένες αναφορές στον Εισαγγελέα και ζητούσαμε εξέταση περιπτώσεων παράβασης καθήκοντος και τυχόν άλλων ποινικών αδικημάτων;
  • Που ήσασταν όταν συναντιόμασταν, ενημερώναμε και προσπαθούσαμε να κινητοποιήσουμε τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης μετά τις εκτεταμένες ζημιές στα ξωκλήσια για να κάνει διάβημα στον Εισαγγελέα;
  • Που ήσασταν όταν κάναμε υπομνήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες και κλιμάκια του Δήμου, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, στο Συνήγορο του Πολίτη και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας;
  • Αλήθεια που ήσασταν τότε όταν κάναμε κάλεσμα για τη μη επέκταση του ΚΥΤ της Μόριας και μαζευόμασταν 20 άτομα επειδή οι περισσότεροι φοβόταν ή αδιαφορούσαν “και δεν σηκώνονταν από τον καναπέ”;

Και άλλα πολλά…

Ας σταματήσουν  λοιπόν αυτές οι αερολογίες και οι λασπολογίες που σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και την καλλιέργεια κλίματος διχασμού…

 

Η πλειοψηφία άρχισε να εκφράζεται ενεργά από το 2019 και μετά. Μέχρι τότε εμείς ήμασταν που ορθώναμε ανάστημα και θέταμε σε κίνδυνο την προσωπική μας ασφάλεια, τις δουλειές και τις οικογένειές μας.

 

Εδώ και χρόνια, ο Σύλλογός μας ήταν παρών σε όλους τους αγώνες απομάκρυνσης του άναρχα χωροθετημένου και παράνομα επεκταμένου ΚΥΤ της Μόριας αλλά και στις καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, σε αντίθεση με όσα ψευδώς αναφέρουν ορισμένοι που ποτέ δεν κατήγγειλαν οτιδήποτε σε αρμόδια αρχή, ενώ ποτέ δεν άρθρωσαν μια χρήσιμη πρόταση κατά πρόσωπο και προτιμούν τώρα να λασπολογούν πισώπλατα και να συκοφαντούν όποιον διαφωνεί με τη «μη λύση». Αν δεν υπήρχαν συντονισμένες, μεθοδικές και σοβαρές προσπάθειες κλεισίματος του ΚΥΤ της Μόριας, αυτό ενδεχομένως θα επιδιορθωνόταν (μετά τον τελευταίο εμπρησμό) και θα επαναλειτουργούσε, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις εμπρησμού εκεί.

 

Το πρόβλημα το αντιμετωπίζεις καλύτερα εν τη γενέσει του, όχι όταν γιγαντωθεί και κάνει «μεταστάσεις». Οι περισσότεροι από τους κατήγορούς μας απλώς το παρακολουθούσατε και αφήνατε εμάς να πολεμούμε και να δεχόμαστε κάθε είδους χαρακτηρισμό! Η λογική θεραπεία του προβλήματος είναι να προσπαθήσουμε να μαζέψουμε όλες αυτές τις «μεταστάσεις» σε ένα ελεγχόμενο σημείο όπου θα μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά, ώστε να αρχίσει να ανακάμπτει  το νησί μας. Δεν «θέλουμε νέα δομή», όπως λαϊκίστικα λέγεται για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, αλλά πιστεύουμε ότι χωρίς άλλη εναλλακτική διαχείρισης των ροών κάθε τι άλλο μονιμοποιεί την «προσωρινή» δομή του Μαυροβουνίου (Καρα Τεπέ) και των άλλων δομών, και θα κάνει την κατάσταση να μείνει ΩΣ ΕΧΕΙ, διότι οι ροές συνεχίζονται και δεν εξαρτώνται από εμάς, γι’ αυτό ζητάμε μετεγκατάσταση και συμμάζεμα όλων των υπαρχουσών δομών εκτός αστικού ιστού και κατοικημένων περιοχών.

 

Το ζήτημα δεν αφορά τον ευρύτερο σχεδιασμό μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ (εξέταση ασύλου, απελάσεις, αποτροπή παράνομης μετανάστευσης, ισοκατανομή μεταξύ κρατών-μελών, και άλλα) αλλά την ορθολογική χωροθέτηση και λειτουργία των ήδη υπαρχουσών δομών της Λέσβου και τη διαχείριση των ροών που θα συνεχιστούν. Από την πολιτική Ελλάδας-ΕΕ θα εξαρτάται ο πληθυσμός της δομής και όχι από τη χωρητικότητά της.

 

Η δομή του Μαυροβουνίου που βρίσκεται στα όρια της Κοινότητας Μόριας (που είναι κατοικημένη, για όσους δεν το γνωρίζουν και ας μην ξεχνάμε, υπομένει τα πάνδεινα από το 2015 για λογαριασμό όλων) και οι υπόλοιπες εντός αστικού ιστού προφανώς βολεύουν πάρα πολλούς γιατί αν γίνει κάτι άλλο απομακρυσμένο και συγκεντρωτικό επιβαρύνει με χιλιομετρικές αποστάσεις κάθε εμπλεκόμενο και ξενοικιάζει δομές μέσα στην Μυτιλήνη και περίχωρα με αποτέλεσμα την οικονομική τους ζημία. Πόσοι από αυτούς εμπλέκονται με τον «άλφα» ή «βήτα» τρόπο στην τροφοδοσία του ΚΥΤ ή σε εμπορικά αλισβερίσια με ορισμένες ΜΚΟ; Πόσοι πολιτικοί και άλλοι παράγοντες επενδύουν στο μεταναστευτικό για την κοινωνική τους αναγνώριση, μη προτείνοντας  τίποτα ρεαλιστικό; Πόσοι προσπαθούν να χαιδέψουν και να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία; Αλήθεια, ποιες ήταν οι θέσεις τους, ποιες οι δράσεις τους και ποιος ο ρόλος τους την προηγούμενη πενταετία;

Τέλος, τονίζουμε ότι όσοι με τη στάση τους προκαλέσουν τη συνέχιση των δομών  εντός αστικού ιστού και κατοικημένων οικισμών θα αναλάβουν την βαρύτατη πολιτική ευθύνη της επιλογής τους και θα απολογηθούν σύντομα στο λεσβιακό λαό.

 

Μοιράσου το άρθρο!