Περιβάλλον

22/04/2020 - 10:42

Διεθνής «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»

Γράφει ο Νίκος Ζούρος

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2020
Η 22 Απριλίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ».

Τη φετινή επέτειο συμπληρώνονται 50 χρόνια από την καθιέρωση του εορτασμού στις ΗΠΑ το 1970.
Η πρώτη κινητοποίηση για την καθιέρωση της Ημέρα της Γης στις Η.Π.Α. σηματοδότησε στην ψήφιση των νόμων για την ποιότητα του αέρα, το καθαρό νερό και τα απειλούμενα είδη και τη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Ωστόσο σήμερα 50 χρόνια μετά την καθιέρωση της ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ διαπιστώνουμε ότι δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρη και πιο επείγουσα η ανάγκη κινητοποίησης όλων μας για την προστασία του πλανήτη μας. Διανύουμε μια περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών..
Ταυτόχρονα ο παλνήτης και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά δύο παράλληλες παγκόσμιες κρίσεις :
• Η μία είναι η πανδημία COVID-19 του κορωνοιού.
• Η άλλη είναι η καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών ας οικοδομήσουμε τη μεγαλύτερη και με ποικίλα χαρακτηριστικά διαδικτυακή κινητοποίηση στην ιστορία για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.
Ο κόσμος μας χρειάζεται μια κοινή απάντηση για τολμηρή δράση.
Την Ημέρα της Γης 2020, λέμε ότι είναι «αρκετά μέχρι εδώ!».
• Λέμε ότι πιστεύουμε στην επιστημονική αλήθεια .
• Λέμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
• Λέμε ότι η προστασία του πλανήτη μας και η ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες
• Την Ημέρα της Γης 2020, λέμε ότι δεσμευόμαστε να συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις για την προστασία του πλανήτη μας
• Συνειδητοποιούμε ότι η ανθρώπινη υγεία και η υγεία του ίδιου του πλανήτη συνδέονται άρρηκτα.
Εσείς θα συμμετάσχετε σε αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση καθώς προχωράμε προς τα επόμενα 50 χρόνια δράσης για τον πλανήτη μας;


Κατά τη διάρκεια των 24 ωρών της Ημέρας της Γης (12:01 π.μ. GMT - 11:59 μ.μ. GMT στις 22 Απριλίου), μέσω του Δικτύου EARH DAY, των φορέων που συμμετέχουν στον εορτασμό, θα πλημμυρίσει το διαδίκτυο με συζητήσεις, προτάσεις για δράση, προβολές, παραστάσεις, video, μαθήματα, σεμινάρια, αφίσες και άλλα.

Μέσα σε 24 ώρες δράσης, η Ημέρα της Γης 2020 θα οδηγήσει τις δράσεις μεγάλες και μικρές, θα δώσει μια πλατφόρμα σε διαφορετικές φωνές και θα απαιτήσει τολμηρή δράση για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και οι 146 περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί Παγκόσμια Γεωπαρκα UNESCO συντονίζονται μεταξύ τους και συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μέλλον του πλανήτη μας.
Ας συντονιστούμε στο Earth Day Live 22-24 Απριλίου για να παρακολουθήσουμε ιστορίες, να συζητήσουμε και να συμμετάσχουμε σε συζητησεις, παραστάσεις και ευκαιρίες για ψηφιακή συλλογική δράση.
Ενώ η Ημέρα της Γης μπορεί να είναι φέτος ψηφιακή, ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος:
να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να κάνουμε τις πιο ουσιαστικές ενέργειες που είναι δυνατόν για να αλλάξουμε την σημερινή κατάσταση και να βγούμε από την κρίση.
Όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά.
Σε αυτές τις στιγμές πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό που πιστεύουμε και να απαιτήσουμε τολμηρή δράση.

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ- ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης ξεκίνησε της δεκαετία του 70, όταν για πρώτη φορά συνειδητοποιήθηκε από πολλούς ότι οι πόροι του Πλανήτη δεν ήταν ανεξάντλητοι καθώς και ότι η εκμετάλλευσή τους και η επιβάρυνση που έφερνε αυτή η εκμετάλλευση, επιβάρυνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Γης.
Σήμερα η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε 22 Απριλίου, με εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στις 22 Απριλίου του 1970 περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ενεργό και σημαντικό ρόλο στην πρώτη Ημέρα της Γης είχαν τα πανεπιστήμια, τα οποία μέχρι σήμερα, κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ενέργειες και διοργάνωση εκδηλώσεων για την Οικολογία.

Το 1990 η Ημέρα της Γης, γίνεται διεθνής. Τη χρονιά αυτή κινητοποιούνται 200 εκατομμύρια ανθρώπων σε 141 χώρες, πράγμα που αποτέλεσε τεράστια επιτυχία προς την συνειδητοποίηση από πολίτες και πολιτικούς του «βάρους» αυτών των προβλημάτων. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση ενώ η κινητοποίηση αυτή, έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992.

Το 2000 η Ημέρα της Γης πέρασε στην ψηφιακή εποχή, προωθώντας την δικτύωση και τον συντονισμό ακτιβιστών και οικολογικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν 5.000 οικολογικές οργανώσεις κινητοποιώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 184 χώρες του κόσμου.

Φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοιού η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ γίνεται ψηφιακή και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μεταφέρονται στο διαδίκτυο.

Μοιράσου το άρθρο!