Περιβάλλον

02/02/2021 - 15:53

«Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης  Καλλονής» αρωγός στην ανάπτυξη του νησιού μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθ. Νίκος Ζούρος , παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα «Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης  Καλλονής».  Το Κέντρο από τον Οκτώβριο του 2020 , έχει παραχωρηθεί με 5ετή προγραμματική Σύμβαση , από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης , σχετικά με την αξία των υγροτόπων της περιοχής.

 

Στην συνέντευξη έδωσαν το παρόν και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για το Περιβάλλον Νίκος Καρασάββας και ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Γιώργος Λεμονός. 

 

Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης ,  εξέφρασε  την ικανοποίησή του ,για το έργο και τις δράσεις που πραγματοποιούνται από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους, αναφερόμενος και στις πρόσφατες αξιόλογες ανακαλύψεις  νέων απολιθωμάτων. Επιπλέον επεσήμανε «πόσο σημαντικά είναι όχι μόνο για την προβολή της Λέσβου, αλλά μαζί με τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Σκάλας Καλλονής, σε συνδυασμό και με το έργο του Λιμανιού του Σιγρίου, που ολοκληρώνεται σύντομα».   Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την δημιουργία ενός Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος

 

Ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους κ. Νίκος Ζούρος, στη συνέχεια τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία που ξεκίνησε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου , για την ανάδειξη της μεγάλης σημασίας των Υγροτόπων της περιοχής και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν ως τώρα καθώς και στον Προγραμματισμό  για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα  και περιλαμβάνουν: 

  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού  που πραγματοποιήθηκαν. 
  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχολείων. 
  • Υποστηρικτικό έντυπο υλικό που δημιουργήθηκε.
  • Εξοπλισμός του κέντρου 
  • Η δημιουργία ιστοσελίδας , η οποία θα παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες  τόσο για τους ειδικούς επιστήμονες και ορνιθοπαρατηρητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς και μαθητές , καθώς και  στο γενικό πληθυσμό. Η ιστοσελίδα πρόκειται να δοθεί σε χρήση του κοινού εντός της εβδομάδας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. 

 

Οι δράσεις συνεχίζονται όλο το χρόνο και  σε ψηφιακή μορφή , όπως η 2η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υγρότοποι της Λέσβου» σήμερα στις 18:00.

 

Την ικανοποίησή του για το έργο που γίνεται στο Κ.Π.ΕΝ. Καλλονής εξέφρασε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος κ. Νίκος Καρασάββας , ενώ ενθουσιασμένος   για τη συνεργασία δήλωσε ό Διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρ. Σχεδιασμού κ. Γιώργος Λεμονός.

 

Μοιράσου το άρθρο!