Περιβάλλον

28/01/2020 - 17:41

Περιμένουν να σκοτωθεί άνθρωπος; Στο δρόμο Ντουμπαρδούλα - Μάρμαρο στη Γέρα

Πρωτοφανής είναι η αδράνεια του Δήμου Μυτιλήνης έναντι των ευθυνών του για την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων στο δρόμο Ντουμπαρδούλα - Μάρμαρο στη Γέρα, τον οποίο παρέδωσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού, σε επικίνδυνη κατάσταση για τους διερχόμενους οδηγούς των αυτοκινήτων, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα και η νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει κά- νει τίποτα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Κίνδυνος

Ο δρόμος που λειτουργεί ως παράκαμψη του Περάματος συνδέοντας την περιοχή του Παπάδου με το Μάρμαρο και χρησιμοποιείται καθημερινά από πολλές δεκάδες αυτοκίνητα αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για τους διερχόμενους οδηγούς, μετά την υποχώρηση τμήματος μέσα στο ποτάμι και την υποσκαφή από τις πλημμύρες που είχαν πλήξει τη Γέρα κατά το παρελθόν. Πρόκειται για το δρόμο, του οποίου την ασφαλτόστρωση είχε εξαγγείλει ως υποψήφιος Δήμαρχος Γέρας ο Παύλος Βογιατζής, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει τη σπουδαιότητα της παρακαμπτήριας οδού μέσω της οποίας έχουν παράλληλα πρόσβαση εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι στις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ υπάρχει και οικισμός στην περιοχή Περγάμι. Τελικά το έργο ασφαλτοστρωσης έγινε στο τέλος της θητείας του αείμνηστου Σωτήρη Ζαμτράκη κι αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως ενώ οι Βογιατζής και Ζαμτράκης άφησαν στους επόμενους αυτό το σημαντικό έργο για τη Γέρα, τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Γαληνού όσο και η νέα του Στρατή Κύτελη αφήνουν την εικονιζόμενη επικίνδυνη κατάσταση να διαιωνίζεται.

Τι περιμένουν;

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μας, ο δρόμος στο σημείο που έχει καταρρεύσει και υποσκάφτηκε είναι έτοιμος για νέα υποχώρηση. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα επαπειλούμενο δυστύχημα, η Δημοτική Ενότητα Γέρας έχει τοποθετήσει σίδερα και ξύλα με καρφιά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψει τους οδηγούς να διέλθουν πάνω από το σαθρό τμήμα. Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς το πλάτος του δρόμου είναι μικρό, δεδομένου πως πρόκειται για αγροτική οδό που ασφαλτοστρώθηκε χωρίς να γίνουν διανοίξεις!

Οι διερχόμενοι κυρίως αγρό- τες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται καθημερινά για την επικινδυνότητα του δρόμου και οι διαμαρτυρίες αυτές έφτασαν μέχρι τα «Νέα της Λέσβου». «Δυστυχώς περιμέναμε και από την προηγούμενη αλλά και από την νέα Δημοτική Αρχή όχι μόνο να επισκευάσει το συγκεκριμένο επικίνδυνο σημείο του δρόμου, αλλά να προχωρήσει και σε έργα βελτίωσης καθώς απαιτούνται κάποια τεχνικά έργα για τα όμβρια νερά, που απειλούν να δημιουργήσουν προβλήματα και σε άλλα σημεία. Αντί γι’ αυτό όμως διαπιστώνουμε αδιαφορία η οποία είναι γενική για τη Γέρα», ανέφεραν αγρότες στην εφημερίδα μας.

Σημειωτέον ότι οι περίοικοι αναφέρονται με θερμά λόγια στο πρόσωπο του Αντιδημάρχου Παράσχου Μανούσου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Αντιδήμαρχος έτρεξε από τον πρώτο μήνα που ανέλαβε τα καθήκοντά του φέρνοντας μηχανικούς από τη Μυτιλήνη, δυστυχώς όμως δεν είναι στο χέρι του να εκτελεστεί το έργο».

Τα «Νέα της Λέσβου» απευθύνθηκαν χθες στον κ. Μανούσο, ο οποίος πράγματι επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρουν οι συγχωριανοί του αναφέροντας ότι «άμεσα μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στη Γέρα ενημερώσαμε για την κατάσταση του δρόμου και πε- ριμένουμε να γίνει ο προγραμ- ματισμός και να δρομολογηθεί το έργο αποκατάστασης».

Για ένα τοιχίο!

 Επί της ουσίας το πρόβλημα στο συγκεκριμένο δρόμο μπορεί να αποκατασταθεί με την κατασκευή ενός τοιχίου από την πλευρά του ποταμού, ώστε να στηριχτεί σε γερά θεμέλια ο δρόμος και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ποια είναι τα χειρότερα; Καθώς ο δρόμος έχει καταρρεσει σε ένα μικρό τμήμα, έχει υποσκαφτεί ένα μεγαλύτερο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μας, και έχουν αρ- χίσει να εμφανίζονται ήδη τα πρώτα σημάδια διάβρωσης λίγα μέτρα πιο μπροστά σε ένα φαινομενικά γερό τμήμα του δρόμου, το οποίο όμως απειλεί να υποχωρήσει κι αν συμβεί αυτό τότε θα παρασύρει μέσα στο ποτάμι το διερχόμενο όχημα που θα έχει την ατυχία να βρίσκεται στο λάθος σημείο τη στιγμή της υποχώρησης.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει αποκατασταθεί ακόμα και με μια μικρή παρέμβαση αυτεπιστασίας του Δήμου, δυστυχώς όμως αυτό που φαίνεται είναι πως το γραφείο του Αντιδημάρχου Στρατή Τζιμή δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και τον κίνδυνο δυστυχήματος με διερχόμενο οδηγό. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των «Νέων της Λέσβου» να επικοινωνήσουν με τον Αντιδήμαρχο κ. Τζιμή για να μας δώσει απάντηση, αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς δεν απαντούσε στο τηλέφωνό του.

 

Στρατής Σαμιώτης / Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!