Περιβάλλον

05/11/2015 - 15:20

Άσκηση για αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στη Μυτιλήνη

Το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου προέβη στην τακτική εκπαίδευση των ομάδων αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης που έχει συγκροτήσει. Το θεωρητικό τμήμα  πραγματοποιήθηκε την 2/11/2015 στα γραφεία του και το πρακτικό την 4/11/2015 στο λιμένα Μυτιλήνης.

Στόχος της οργάνωσης του Λιμενικού Ταμείου είναι η αντιμετώπιση ενός περιστατικού, ειδικά διαρροής πετρελαίου, σε πρώτο χρόνο γιατί όταν μια πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή ενός τόπου ενώ η απορρύπανση της περιοχής γίνεται πολύ δαπανηρή.

Το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου εφαρμόζει εγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στα λιμάνια αρμοδιότητάς του, βάσει του οποίου έχει τοποθετήσει κοντέινερ με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό στα λιμάνια Μυτιλήνης, Περάματος, Πέτρας και Σιγρίου. Στο λιμάνι Μυτιλήνης υπάρχει εξοπλισμός και σε μπαγκαζιέρα. Σε κάθε ένα από αυτά τα λιμάνια έχει πραγματοποιηθεί  εκπαίδευση και έχει συγκροτηθεί η τοπική ομάδα αντιρρύπανσης η οποία συνεπικουρείται από τα μέλη των υπολοίπων ομάδων.

Οι ομάδες είναι εθελοντικές και απαρτίζονται από μέλη του Παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου, από υπαλλήλους του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ψαράδες και ανθρώπους σε κάθε περιοχή που τους αγγίζει αυτή η προσπάθεια.

 

Μοιράσου το άρθρο!