Περιβάλλον

18/03/2016 - 19:14

Εκδήλωση από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

yle="text-align: justify;">Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) το 1971, με σκοπό να καταδείξει τη σημασία των δασών, την ανάγκη προστασίας τους και για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος Το δάσος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, καθώς αποτέλεσε την πρωταρχική πηγή πρώτων υλών για αρκετές χιλιετηρίδες. Προϊόντα όπως το ξύλο για κατασκευές ή για καύσιμη ύλη, οι καρποί, τα θηράματα και η βοσκήσιμη ύλη βοήθησαν στην ταχύτατη ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμήθηκαν και άλλες λειτουργίες του δάσους, όπως η δυνατότητα αναψυχής που προσφέρει, η στήριξη του εδάφους και η υποβοήθηση στην αποταμίευση νερού. 

Εκτός από ημέρα γιορτής για όσους ασχολούνται με τα δάση, είναι και ημέρα σκέψης για όλους μας όσον αφορά την κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και την κλιματική αλλαγή, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με αφορμή την ημέρα αυτή η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, την Δευτέρα 21η Μαρτίου 2016, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, με ομιλίες στελεχών της, στο 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, με στόχο να τονισθεί η σπουδαιότητα των δασικών οικοσυστημάτων ώστε να διαμορφωθεί θετική στάση από πλευράς μαθητών, σχετικά με εθελοντικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν αλλά και την εν γένει συμπεριφορά και ευαισθητοποίηση. 
Συγκεκριμένα ο Δασοπόνος Βερβέρης Κώστας θα αναπτύξει το θέμα «Η ωφελιμότητα του δάσους και οι κίνδυνοι που το απειλούν» και η Δασολόγος Δανάη Βεϊλή θα παρουσιάσει «Τα δασικά οικοσυστήματα της Λέσβου και η συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας στην προστασία τους». Οι ομιλίες θα συνοδεύονται με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, παράλληλα θα γίνει αναφορά στις εθελοντικές δράσεις και ειδικότερα σε αυτές που σχετίζονται με τη προστασία του δασικού περιβάλλοντος.
 

Μοιράσου το άρθρο!