Περιβάλλον

06/06/2013 - 11:23

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και WWF

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που προγραμματίσθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Το Σάββατο το πρωί έγινε παρουσίαση του προγράμματος «Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Λέσβου», από τα μέλη του WWF Μαρία Νοϊδου και Λευτέρη Κακαλή, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν πολίτες και να συμμετάσχουν στο δίκτυο εθελοντών για την προστασία των υγροτόπων. Έπειτα έγινε περιήγηση από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Σκάλα Καλλονής, τον ποταμό Τσικνιά, προς τις Αλυκές Καλλονής, όπου και έγινε παρατήρηση πουλιών.

Την Κυριακή το πρωί οικογένειες και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Κέντρο, όπου έγινε παρουσίαση των υγροτόπων της Λέσβου, ξενάγηση στο Κέντρο, με παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, από το WWF και το προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Ακολούθησε περιήγηση και παρατήρηση πουλιών στο παρατηρητήριο στις εκβολές του Τσικνιά με τον εξοπλισμό του Κέντρου.
Τη Δευτέρα το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε συνάντηση εργασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία των υγροτόπων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου και σωμάτων ασφαλείας. Τη συνάντηση διεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Μάρκου, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής.

Έργου, βάσει της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την οποία λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θ. Βαλσαμίδης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Γ. Βατός. Αρχικά έγινε παρουσίαση της κατάστασης των υγροτόπων της Λέσβου από τον κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, επιστημονικό υπεύθυνο του Προγράμματος Νησιωτικών Υγροτόπων του WWF και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση που κατέληξε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, με στόχο αποτελεσματικότερη διαχείριση των υγροτόπων και την ένταξη σε χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE, για την προστασία και ανάδειξή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους υγροτόπους και για ξεναγήσεις σχολείων και άλλων ομάδων μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθημερινά εκτός Δευτέρας και επίσημων αργιών κατά τις ώρες: 09:30-13:30 και 17:00- 20:00.

Μοιράσου το άρθρο!