Πολιτισμός

19/05/2020 - 11:15

Η εντυπωσιακή δωρεά του Γιάννη Γιαννέλλη - Θεοδοσιάδη μετέτρεψε το Παλαιό Δημαρχείο σε Πινακοθήκη! (φωτογραφίες)

Δημαρχείο Πινακοθήκη!

Δημαρχείο Πινακοθήκη! Υπερβολή;

Όχι βέβαια αφού το Παλαιό Δημαρχείο το τελευταίο διάστημα εκτός από το Δήμαρχο Μυτιλήνης φιλοξενεί και μια σπουδαία συλλογή, δωρεά του Γιάννη – Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη

Το διώροφο  κτίριο στην προκυμαία Μυτιλήνης, με έντονα νεοκλασικά στοιχεία που χτίστηκε το 1900, με δαπάνες του Δήμου, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, είναι από τα κτήρια που ξεχωρίζουν.  Στο κτήριο ο  χρόνος σταμάτησε τη στιγμή του μεγάλου σεισμού, τον Ιούνιο  του 2017, όταν υπέστη ζημιές στον εσωτερικό χώρο. Έκτοτε, δεν υπήρξε καμία κίνηση ενδιαφέροντος για την αποκατάστασή του, παρά αφέθηκε εγκαταλελειμμένο στην τύχη του. Αποτέλεσμα, μεγάλα τμήματα της τοιχοποιίας και της οροφής του να έχουν διαβρωθεί και να πέφτουν οι σοβάδες. Είναι βέβαιο ότι εάν δεν επενέβαινε άμεσα η νέα Δημοτική Αρχή, η διάβρωση του θα προχωρούσε σε βαθμό τέτοιο, που η όποια αποκατάσταση στο μέλλον θα ήταν μη αναστρέψιμη.

Ο Στρατής Κύτελης μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ως  Δήμαρχος Μυτιλήνης και κατανοώντας όχι μόνο την ιστορική του πορεία αλλά και την ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου, έδωσε εντολή να επισκευαστεί και να είναι και πάλι λειτουργήσιμο. Διότι ως  γνωστός ένα κτήριο στην Ελλάδα  εάν δεν χρησιμοποιείται  καταλήγει σε λίγα χρόνια να μπαίνει σε αχρηστία.  Έτσι λοιπόν σε χρόνο ρεκόρ έγιναν οι απαραίτητες επεμβάσεις και κατά κάποιο τρόπο εγκαινιάστηκε άτυπα  την παραμονή της Πρωτοχρονιάς καθώς είναι ο χώρος που επέλεξε ο Δήμαρχος για να ανταλλάξει ευχές.

Η μόνιμη όμως μετακόμιση του Δημάρχου έγινε με το ξέσπασμα της πανδημίας για υγειονομικούς αλλά και λειτουργικούς λόγους. Η επισκευή και  επαναλειτουργία του Δημαρχείου συνοδεύτηκε με μια εντυπωσιακή δωρεά.  Οι  επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάζουν  τους δεκάδες πίνακες της συλλογής του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη  ο οποίος παράλληλα με την πολύχρονη παρουσία στα δημόσια πράγματα ως βουλευτής, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος σε Νομαρχιακές εκλογές αλλά και διατελέσας Γεν. Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, διατηρεί στο σπίτι του μια πλούσια συλλογή πινάκων, λαϊκών χαλκογραφιών, διαφόρων αντικειμένων. Η δωρεά περιλαμβάνει μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής, χαλκογραφίες καθώς και φορεσιά της Ρόζας (το ένδυμα της γνωστής Ρόζας της Σμύρνης η οποία έγινε διάσημη μέσα από το βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη και από τη μεταφορά σε κινηματογραφική ταινία) .

 Η Δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη έκανε  αποδεκτή την δωρεά και άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία παραλαβής των πινάκων.

Η τοποθέτηση των πινάκων στο Παλαιό Δημαρχείο γίνεται με την επιμέλεια του ίδιου του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη και ήδη η τοποθέτηση τους στον  πάνω όροφο του Παλαιού Δημαρχείου έχει  ολοκληρωθεί.  Λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης των μετακινήσεων όμως ο δωρητής έχει εγκλωβιστεί στην Αθήνα και αναμένεται με την λήξη της απαγόρευσης, να επιστρέψει στην Μυτιλήνη την επόμενη εβδομάδα και να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των πινάκων.

 Στη συνέχεια ο Δήμος Μυτιλήνης έχει σκοπό να τιμήσει τον Γιάννη Γιαννέλλη –Θεοδοσιάδη για τη μεγάλη αυτή δωρεά.  Τέλος  θα εκδοθεί πληροφοριακό φυλλάδιο  όπου θα δημοσιεύονται όλοι οι πίνακες με πληροφοριακό υλικό προς εξυπηρέτηση όσων επισκέπτονται το Δημαρχείο.

Είναι ότι καλύτερο που η δωρεά του Γιάννη – Γιαννέλλη Θεοδοσιάση συνέπεσε με την επισκευή του κτηρίου.  Το παρόν και το χθες σε σύνδεση μέσα από την τέχνη.

 

 

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δωρεά

Μοιράσου το άρθρο!