Πολιτισμός

14/02/2012 - 14:41

Οι ρυθμοί του τανγκό συνεπήραν τους θεατές στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι ρυθμοί του τανγκό συνεπήραν για δύο περίπου ώρες το πολυπληθές ακροατήριο που το μεσημέρι της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου παρακολούθησε την εκδήλωση «Τανγκό και Φιλοτελισμός» που διοργάνωσε η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου (Φ.Ε.Λ.) στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Η ομιλία του κ. Παντελή Λεούση, μουσικού και προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Θεματικού Φιλοτελισμού και Νεότητας είχε πολλά να μάθει στους νεώτερους, που τώρα μαθαίνουν τα βήματα και τις φιγούρες του αργεντίνικου τανγκό, αλλά και πολλά να θυμίσει τους παλαιότερους, που στα νεανικά τους χρόνια έζησαν τη χρυσή του εποχή στην Ελλάδα.

 

Η ιστορία του τανγκό, από τις απαρχές της εμφάνισής του στα λιμάνια και τις κακόφημες γειτονιές του Μπουένος Άιρες στα τέλη του 19ου αιώνα, τον «εξαγνισμό» του και την είσοδό του στα  σαλόνια της Αμερικής και της Ευρώπης, την μετέπειτα παρακμή και αναγέννησή του, μέχρι τον παραλληλισμό του με το ελληνικό ρεμπέτικο και τη σημερινή του θέση στον παγκόσμιο πολιτισμό, ξετυλίχθηκε με παραστάσεις γραμματοσήμων και ταχυδρομικών σφραγίδων, φωτογραφιών, μουσικών κομματιών και video. Ο Ροδόλφο Βαλεντίνο, χορεύοντας τανγκό, ο εκτελεστής μπαντονεόν Ανιμπάλ Τρόιλο, o τραγουδιστής και συνθέτης Κάρλος Γκαρντέλ κι άλλοι συνθέτες, χορευτές και ερμηνευτές ξαναζωντάνεψαν στην οθόνη, ενώ παράλληλα ακούστηκαν πολλά γνωστά τραγούδια τανγκό, όπως τα  Τανγκό Νοτούρνο, El choclo (kiss of fire), Jalousie (Η ζήλια με κάνει τρελό), La Cumparsita, κ.ά. Μετά την ομιλία, οι χορεύτριες και οι χορευτές του συλλόγου «Tango Λέσβος» γέμισαν τη σκηνή του Θεάτρου με τη ζωντάνια τους, σε μια χορευτική επίδειξη που εντυπωσίασε.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτριος Χαλκιώτης, ο οποίος βραβεύτηκε με το μετάλλιο της Φ.Ε.Λ. για τη σημαντική του συμβολή στο έργο της τα δύο τελευταία χρόνια. Ακόμα παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γεώργιος Φλώρος, ο προϊστάμενος του Κεντρικού Ταχυδρομείου Μυτιλήνης κ. Ευάγγελος Σάκκης και άλλοι εκπρόσωποι εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Στον ίδιο χώρο, λίγο πριν την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, καθώς και η κοπή της βασιλόπιτας για το 2012.  

Μοιράσου το άρθρο!