Πολιτισμός

23/04/2019 - 11:50

"Sobibor" στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης για την "ημέρα της μεγάλης νίκης"

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Σύλλογος των Ρωσόφωνων της Μυτιλήνης «ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΝΙΚΗΣ σας προσκαλεί στις 30 Απριλίου 2019 και ώρα 20.00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στη Δραματική Πολεμική Ιστορικής Μυθοπλασίας  ταινία με τίτλο “SOBIBOR”,  ρωσικής παραγωγής (2018).

Λίγα λόγια …
Η ταινία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Κονσταντίν Γιούριγεβιτς Χαμπένσκιν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Έχει ως θέμα την μοναδική στην ιστορία εξέγερση στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία διοργανώθηκε από το αξιωματικό του Κόκκινου Στρατού Αλεξάντερ Πετσέρκσι.


Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, στις 14 Οκτωβρίου 1943 από τους 550 κρατούμενους στου στρατοπέδου  80 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της απόδρασης. Εν συνεχεία 170 κρατούμενοι από αυτούς που δραπέτευσαν συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν. Μέχρι την απελευθέρωση της Πολωνίας, περίπου 90 κρατούμενοι του στρατοπέδου, οι οποίοι είχαν διαφύγει και  κρυφτεί σε διάφορα μέρη, καταδόθηκαν από ντόπιους στους Ναζί ή τους σκότωσαν συνεργάτες των Ναζί. Ως το τέλος του πολέμου κατάφεραν να επιβιώσουν σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία μόνο 53 από τους κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης Sobibor…


Σύμφωνα  με πρόσφατη έρευνα το 66% των νέων που έχουν γεννηθεί μετά το 2000 δεν ξέρουν ούτε καν τι ήταν το Άουσβιτς. Σχεδόν κανείς από αυτούς δεν γνωρίζει ότι 27-30 εκατομμύρια Σοβιετικοί σκοτώθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως αυτοί ήταν οι κύριοι απελευθερωτές της Ευρώπης. Αυτή η ιστορική γνώση είναι πολύ σημαντική σήμερα ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες.


Αν αναλογιστούμε όλα τα παραπάνω τότε η αναγκαιότητα ύπαρξης ταινιών σαν και αυτή είναι επιβεβλημένη…


Σας περιμένουμε όλους…

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


*Κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12

sibibor

Μοιράσου το άρθρο!