Πολιτική

29/08/2019 - 13:35

Το "τελευταίο αντίο" από τον Σπύρο Γαληνό... με 11 επισυναπτόμενα αρχεία

Αναλυτικός απολογισμός

Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ολοκληρώνουν την θητεία τους παραδίδοντας στους πολίτες της Λέσβου έργα πνοής σε κάθε τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 216.370.000,00 ευρώ. Αναλυτικά ο συνολικός προϋπολογισμός ανά τομέα δράσης των έργων που πραγματοποίησε ο Δήμος Λέσβου από το 2014 έως σήμερα είναι:

 

1.  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ                                                                    16.940.000,00

2.  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ    19.900.000,00

3.  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ –

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ                                                                       19.250.000,00

4.  ΠΑΙΔΕΙΑ                                                                               24.070.000,00

5.  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ                                                   11.330.000,00

6.  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ                                                                        9.080.000,00

7.  ΥΠΟΔΟΜΕΣ                                                                           39.550.000,00

8.  ΔΕΥΑΛ                                                                                  56.250.000,00

9. KΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ                                                   20.000.000,00

 

Τα παραπάνω έργα αφορούν όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου ανάλογα με τις ανάγκες, που υπήρχαν ή προέκυψαν, κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας. Είναι έργα, τα οποία δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν παρά τις αλλεπάλληλες έκτακτες συνθήκες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το προηγούμενο διάστημα. Συνθήκες απαιτητικές και τις περισσότερες φορές επικίνδυνες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις, ανεμοστρόβιλους, πλημμυρικά φαινόμενα, τον μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου αλλά και την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση του 2015. Τίποτα από αυτά δεν μπόρεσε να ανακόψει την παραγωγή ενός πρωτόγνωρου σε μέγεθος έργου από τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της χώρας, που πολλοί έλεγαν ότι δεν μπορεί καν να διοικηθεί πόσο μάλλον να παραχθεί έργο.

Πέρα όμως από τα ολοκληρωμένα έργα και τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, η Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Σπύρο Γαληνό αφήνει στις νέες Δημοτικές Αρχές μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη σε έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έτοιμα προς δημοπράτηση  καθώς και έργα που είναι ήδη δημοπρατημένα και είναι έτοιμα προς υλοποίηση. Αυτή η παρακαταθήκη επιτρέπει στους Δημάρχους των δύο νεοσύστατων Δήμων να ξεκινήσουν την θητεία τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις, έχοντας την απαραίτητη κεκτημένη ταχύτητα που τους δίνουν τα δεκάδες έργα, που είναι έτοιμα προς υλοποίηση. Για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των συμπολιτών μας δίνονται στη δημοσιότητα αναλυτικοί κατάλογοι με όλα τα ολοκληρωμένα, σε εξέλιξη και έτοιμα προς υλοποίηση έργα ανά κατηγορία δράσης.

Αν και δεν είναι δυνατό να συμπεριλάβουμε όλα τα έργα στην διάρκεια της πενταετίας δεν μπορούμε ενδεικτικά να μην αναφέρουμε το σημαντικό έργο, που έγινε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε όλους τους τομείς ευθύνης του, από την ΑΔΕΛ με την αξιοποίηση των θερμών πηγών, από τη ΔΕΔΑΠΑΛ με την αναβάθμιση της λειτουργίας της όπως επίσης και από την υπηρεσία αυτεπιστασίας με δεκάδες μικρές αλλά πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις. Σημαντικότατο έργο πραγματοποιήθηκε και στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής με αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ύψους 13.718.834 ευρώ, νέες δομές καταπολέμησης της φτώχιας, 47 νέες θέσεις εργασίας και ταμειακό απόθεμα 4.599.915 ευρώ.

 

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε τα εξής :

«Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα για την ενημέρωση των πολιτών ένα κατάλογο έργων που ολοκληρώθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι έτοιμα προς υλοποίηση. Είμαι περήφανος που μπορέσαμε να διαχειριστούμε με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις και παράλληλα να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τη Λέσβο. Εκεί που άλλοι θα έψαχναν δικαιολογίες, οι συνεργάτες μου και εγώ δουλέψαμε σκληρά για να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας. Ολοκληρώνουμε τη θητεία μας στο Δήμο Λέσβου έχοντας αφήσει παρακαταθήκη έτοιμα προς υλοποίηση έργα και για τους δύο νέους Δήμους που θα προκύψουν από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα που ξεκινήσαμε και να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που ήταν πάρα πολλές. Ελπίζουμε ότι οι  επόμενες Δημοτικές Αρχές θα συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκοντας λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Παραδίδουμε ένα Δήμο λειτουργικό, υγιή οικονομικά, φιλικό προς τους συμπολίτες μας και σίγουρα καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους πολίτες της Λέσβου που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, όλους τους συνεργάτες μου, το μόνιμο προσωπικό του Δήμου καθώς και όλους όσοι συνεργάστηκαν για να βρούμε λύσεις και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που βρέθηκαν στον δρόμο μας. Εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου κάθε επιτυχία στις δύο νέες Δημοτικές Αρχές και την Περιφερειακή Αρχή, που αναλαμβάνουν τώρα τα καθήκοντά τους.»

 

Δείτε στα 11 επισυναπτόμενα αρχεία αναλυτικά τον απολογισμό για κάθε κατηγορία

Μοιράσου το άρθρο!