Αφιερώματα

31/12/2013 - 23:24

Λέσβος 2013 - Ανασκόπηση

yle="text-align: justify;">Το 2013 σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για τη Λέσβο και για την πατρίδα μας γενικότερα. Μπορεί κάποιοι να χαμογελάνε με το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά η πραγματικότητα δεν μας χαρίζει και πολλά χαμόγελα.

Απολογισμός του 2013 για τη Λέσβο.

Σημαντικότερο γεγονός για τους περισσότερους είναι η άνοδος της ΑΕΛ Καλλονής στην Super league. Σίγουρα είναι μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία του Λεσβιακού ποδοσφαίρου.  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όσα ακολούθησαν μετά την άνοδο της Καλλονής στα «σαλόνια» του ποδοσφαίρου. Ζήσαμε ένα απίστευτο παρασκήνιο, δηλώσεις και υποσχέσεις  για το πότε θα φτιαχτεί το γήπεδο της Μυτιλήνης ώστε να μπορεί να φιλοξενεί τα εντός έδρας παιχνίδια της Καλλονής. Δεν έχει νόημα να κάνουμε αναδρομή σε αυτό «παιχνίδι», το 2013 φεύγει χωρίς η Καλλονή να μπορεί να αγωνιστεί στη Μυτιλήνη.

Το 2013 μας «χάρισε» περισσότερη απομόνωση.  Η Μυτιλήνη μετά από πολλά χρόνια δεν έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, ζήσαμε ένα «μαύρο» καλοκαίρι με προβληματική έως ανύπαρκτη σύνδεση με την Βόρεια Ελλάδα. Τεράστιο πλήγμα και για τον τουρισμό και για την οικονομία του νησιού. Η Βόρεια Ελλάδα και η Μυτιλήνη συνδέονται για πολλούς συμπολίτες μας μέσω  Τουρκιάς! Η συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών ενδεχομένως να μας  «χαρίσει» το 2014 περισσότερη απομόνωση....

Το «ανέκδοτο» της χρονιάς ακούει στη φράση «αναθεώρηση του Καλλικράτη».  Να γράψουμε για τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων; Να γράψουμε για το δημοψήφισμα που θα έκανε ο Δημήτρης Βουνάτσος και το ξέχασε; Να γράψουμε για τον «ύπνο» μας που δεν μπορέσαμε να κάνουμε ώστε μια διαμαρτυρία για την αθέτηση της πρωθυπουργικής υπόσχεσης;  Το συμπέρασμα είναι ένα: όσο έχουμε αυτούς τους εκπροσώπους σε Δήμο και Βουλή καλά και μας κάνουν!  Ας ζήσουμε λοιπόν και το 2014 και για πολλά ακόμη χρόνια με τον ενιαίο Δήμο Λέσβο...

Το «ναυάγιο» της χρονιάς χωρίς αμφιβολία είναι η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Βουνάτσου. Η παράταξή  του κατάφερε να γίνει μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζήσαμε απίθανες σκηνές στα Δημοτικά Συμβούλια που μας προσβάλουν όλους, βαρεθήκαμε να βλέπουμε το Δήμαρχο σε εκδηλώσεις – τελετές και να ακούμε τις ομιλίες του. Είδαμε την πόλη μας με περισσότερη ασχήμια , είδαμε τα χωρια μας με περισσότερη εγκατάλειψη.  Ικανά στελέχη από την παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου αποχώρησαν.  Η μόνη που έμεινε και κάπως σώζει την παρτίδα είναι η Αντιδήμαρχος κα Αναστασία Αντωνέλλη που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές του Δήμου.  Αν μη τι άλλο της αξίζει ένα «μπράβο» και η αναγνώριση του έργου της.

Η «μακροχρόνια αλήθεια» της χρονιάς είναι και φέτος η ανεργία! Σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό!  Κάθε φορά που στην ιστοσελίδα μας υπήρχε δημοσίευση για προγράμματα του ΟΑΕΔ , ΕΣΠΑ , «κοινωφελή εργασία» το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Και αναφερόμαστε για προκηρύξεις που αφορούν 5μηνα με μισθό 490 ευρώ. Δυστυχώς και στη Λέσβο η ανεργία έχει «χτυπήσει» κόκκινο.  Ούτε η άνοδος του τουρισμού (κυρίως από την Τουρκία) ούτε όλες αυτές  οι προκηρύξεις κατάφεραν να ρίξουν τα ποσοστά ανεργίας. 

Πολιτικό πρόσωπο της χρονιάς ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Για κάθε πρόβλημα η Λέσβος έτρεχε στον Υπουργό της. Μπορεί το πρόβλημα να μην αφορούσε το  Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η λύση ήταν Χαράλαμπος Αθανασίου. Ασφαλώς και ο κ. Αθανασίου προσπαθούσε και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για το νησί μας. Αλλά όλη αυτή η αντίληψη δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Μια τοπική κοινωνία πρέπει να έχει «βύσμα» κάποιον  Υπουργό ώστε να προχωρήσουν τα έργα και να λυθούν τα προβλήματά της. Κατάντια!

Το 2013 είχαμε και μια άλλη «πρωτιά» για τη Λέσβο. Πέντε αυτοκτονίες που προκάλεσαν σοκ και πολλά σχόλια. Δεν θέλουμε να αναλύσουμε το θέμα ούτε να το αποδώσουμε τις αυτοκτονίες στην οικονομική κρίση. Πίσω από κάθε αυτοκτονία κρύβονται πολλά στοιχεία που δεν είναι εύκολο να τα γνωρίζουμε. Αντιμετωπίζουμε πάντα με προσοχή και με σεβασμό τέτοια γεγονότα.

Για τα ΜΜΕ το 2013 στη Λέσβο ήταν η χρονιά των συλλήψεων. Ο  Χρήστος Βαλασέλλης δημιουργός του "Jayzee" συνελήφθη μαζί με τον Μανώλη  Γιαννακέλος (ιδιοκτήτης της Τηλεόρασης Μυτιλήνης) επειδή παρείχε "φιλοξενία" στο jayzee. Τελικά αθωώθηκαν. Σύλληψη του Στρατή Μπαλάσκα  για τις αποκαλύψεις του στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ για το καθηγητή Βασίλη Μακρυπούλια. Τελικά ο δημοσιογράφος αθωώθηκε για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, καταδικάστηκε σε 6 μήνες  για απλή εξύβριση και μόνο για τη χρήση της λέξης «νεοναζί».  Μεγάλη απώλεια για τη Λέσβο είναι η φωνή της ΕΡΑ Αιγαίου. Η Λέσβος έχασε ουσιαστικά την φωνή της προς το κέντρο εξουσίας. Βέβαια οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Αιγαίου δίνουν ακόμη τη δική τους μάχη αλλά ο όμορφος αγώνας τους δεν θα έχει θετική κατάληξη... Περιττό να αναφέρουμε ότι πολιτικά πρόσωπα της Λέσβου ξέχασαν την ΕΡΑ Αιγαίου που κάποτε τους φιλοξενούσε.

Δύο ήταν οι μεγάλες απώλειες της χρόνιας. Η ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Παναγιώτης Σαλταμάρας.

Η κοινωνία της αλληλεγγύης είναι εδώ!  Εκατοντάδες συμπολίτες μας μέσα από διάφορους τρόπους βοηθάνε με κάθε τρόπο όσους έχουν ανάγκη. Είναι πολλές οι δράσεις που έγιναν το 2013 και απέδειξαν με το καλύτερο τρόπο ότι ακόμη έχουμε «δάκρυα στα μάτια» , ότι ακόμη έχουμε «αγάπη» και «νιώθουμε». Αξίζει να αναφερθούμε στο «Χωριό του Όλοι Μαζί».  Στη Μυτιλήνη δημιουργήθηκε κάτι μοναδικό ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο: ένα ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων από εθελοντές. Σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα σου το να επιλέγεις να βοηθάς ανθρώπους από άλλες χώρες που είναι σε χειρότερη μοίρα ξεπερνάει τα όρια της αλληλεγγύης.... είναι το πανανθρώπινο μήνυμα της ύπαρξής μας.  Η Λέσβος μπορεί να είναι υπερήφανη για αυτή την κατάκτησή της! ( Η ροή προσφύγων στη Λέσβο το 2013 εντάθηκε και όπως δείχνει η κατάσταση το νησί μας έχει καταστεί "πύλη εισόδου" για τους σύγχρονους δουλεμπόρους)

Στο τέλος του 2013 μας προέκυψε και «Ο  άλλος δρόμος»  μια νέα δημοτική κίνηση με επικεφαλή το Στράτο Γεωργούλα.  Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κάποιος είναι θετικό ότι γίνεται μια προσπάθεια να ξεκινήσει κάτι διαφορετικό από κάτω προς τα επάνω.  Στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση ο κ. Γεωργούλας δήλωσε ότι θέλει να μας ακούσει. Να μας ακούσει λοιπόν αλλά ας προσέξει τη στελέχωση του συνδυασμού του. Μην δούμε του γνωστούς γυρολόγους της Λέσβου και στον «άλλο δρόμο».

Θεική εξέλιξη ότι στο παρά πέντε το λιμάνι του Σιγρίου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ελπίζουμε ότι σύντομα η Λέσβος θα έχει και δεύτερο σύγχρονο λιμάνι.

Στα θετικά του 2013 οι θεατρικές ομάδες του νησιού μας.  Και στην πόλη της Μυτιλήνης και στα χωριά της Λέσβου υπάρχουν άνθρωποι που με πενιχρά μέσα κάνουν πράξη τις ανησυχίες του μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις. Το ερασιτεχνικό θέατρο στη Λέσβο γνωρίζει τη δική άνθιση πέρα από την οικονομική κρίση. Γιατί σε τελική ανάλυση είναι ανάγκη και όχι επένδυση.

Το 2014 είναι χρονιά Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών.  Πολλά θα ακουστούν αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε όσα έγιναν το 2013, το 2012 κτλ....

Το Lesvosnews.net μετά από σκέψη επέλεξε ως πρόσωπο της χρονιάς έναν Πολίτη, έναν Άνθρωπο που δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε αθλήτης, ούτε καλλιτέχνης. Είναι ο Γιάννης Μπάγιας, τεχνήτης αλουμινίου - ετών 29. Μας έδωσε το καλύτερο μάθημα ανθρωπιάς στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης. Ο  29χρονος από τη Μυτιλήνη βρήκε και παρέδωσε γυναικεία τσάντα με το ποσό των 2.800 ευρώ, αρνούμενος ακόμη και την αμοιβή που του προσέφερε με ευγνωμοσύνη η κάτοχός τους. Γιάννη Μπάγια σ' ευχαριστούμε για το μάθημα...

Στην ανασκόπηση που ακολουθεί έχουμε επιλέξει για κάθε μήνα τα 12 πιο δημοφιλή θέματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μας.

12 μήνες επί 12 δημοφιλή θέματα κάθε μήνα. Έτσι προκύπτουν οι 144  πιο δημοφιλής αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας. Επιλέξαμε να «ντύσουμε» τους μήνες με μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες που έχουν φιλοξενηθεί στην σελίδα μας στο facebook.

Τέλος επιλέξαμε μερικές φωτογραφίες που έχουν τη δική τους δύναμη, φωτογραφίες που από μόνες τους αποτελούν ρεπορτάζ...

 

Δεκέμβριος 2013

Total views: 2,607
Post date: Δευ, 16/12/2013 - 17:35
Total views: 2,520
 
-------------------------------
 

Ρεπορτάζ με εικόνες....

 
Κηδεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2013, στις 11:00 το πρωί η Ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ Ευγενία Κλειδαρά.
Η Ευγενία Κλειδαρά ετάφη  στο Κοιμητήριο της Μονής.
 
----------

Ο Σάκης Ρουβάς συναντά τον «Ήρωα» παπα Στρατή από την Καλλονή Λέσβου - Προβλήθηκε: Παρασκευή 14/06/2013 στην τηλεόραση του ANT1

----------

----------------

Αθώοι! Βαλασέλλης & Γιαννακέλος! (φωτογραφία Παύλος Αβαγιανός)

-----------------

"Η πάλη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ιστορίας και της μνήμης ούτε αποσπασματική ούτε τυχαία μπορεί να είναι. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημελλιοδικείο Μυτιλήνης σήμερα έκρινε μετά από μια διασικασία οκτώ ωρών ότι δεν διέπραξα τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου, ή έστω της απλής δυσφήμισης αλλά μόνο αυτό της απλής εξύβρισης. Και αυτό και μόνο για τη χρήση του όρου νεοναζί για ένα Διευθυντή σχολείου που δημόσια είχε παραδεχθεί ότι "είναι περήφανος που είναι εθνικοσοσιαλιστής". Και επειδή εγώ δεν είμαι περήφανος για μια πατρίδα με τέτοιους λειτουργούς εκπαίδευσης... πάμε για άλλα. Η πάλη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ιστορίας και της μνήμης μπορεί και πρέπει να είναι διαρκής. Η πρωτόδικη εφέσιμη ποινή φυλάκισης έξη μηνών που μου επεβλήθη αποτελεί μετάλλιο τιμής για μένα. "Ενώπιον της Κεντρικής επιτροπής του φωτεινού του μέλλοντος" θε να υψώσω και ετούτο το μετάλλιο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τις πολλές δεκάδες των αλληλέγγυων πολιτών και συναδέλφων που βρέθηκαν σήμερα δίπλα μου. Εδώ περάσαμε τόσα και τόσα θα μας τρομάξει τώρα ο... εθνικοσοσιαλισμός;"
Στρατής Μπαλάσκας

---------------------

 

Κώτσιος: o "χρυσός" σκόρερ στο 83 σκοράρει και στέλνει την Καλλονή στην Α Εθνική και... στην ιστορία του Λεσβιακού ποδοσφαίρου

------------------

Φωνή λαού  (Τετάρτη 24/04/2013)στη Μυτιλήνη. Εκπαιδευτικοί , γονείς , μαθητές διαδήλωσαν κατά της συρρίκνωσης της εκπαίδευσης και στην κατάργηση 130 οργανικών θέσεων δασκάλων στα σχολεία της Λέσβου.

----------------------------

Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός στη Μυτιλήνη - Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013. 
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργάνωσε τον 4ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε 38 πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες ήταν για πρώτη φορά και η Μυτιλήνη. (φωτογραφία Γ.Παπαδόπουλος)

----------------------

τελική φάση της Άσκησης «Παρμενίων 2013» στο Νομό Λέσβου

------------

Αυτοκτονία στο Μόλυβο - Συγκλονίζει το ιδιόχειρο σημείωμα του Εμμανουήλ Μαρώλια

ΕΛΛΑΔΑ 20/9/2013 ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ: - ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΚΑΙ ΒΔΕΛΥΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΡΧΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ. ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΚΟΚΚΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕ ΠΛΗΡΕΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΙΑ-ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΜΥΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑΣΕΜΙ-ΑΠΕΦΑΣΙΣΑ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΣ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΑΙ ΤΟ ΕΙΔΕΧΘΕΣ ΑΛΓΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, ΤΗΝ ΕΚΟΥΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥ ΚΥΚΛΟΥ._ ΕΡΡΩΣΘΕ! ΜΑΡΩΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

----------------

Μεθυσμένο παρκάρισμα (2 Νοεμβρίου 2013) στην προκυμαία Μυτιλήνης... παρκάρω όπου βρω και τη νύχτα, πίνω και οδηγώ! (φωτογραφία Φίλιππος Π.)

--------------


Γάμος! Κυριακή 28/07/2013. Στο Αγρόκτημα Τούμπα  ( Μηλιές  Πλωμάρι) ... γιατί το ωραίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο ωραίο... η αγάπη θέλει και τη φαντασία της...

---------------

Μυστεγνά Λέσβου, αρχές Δεκεμβρίου : και ξαφνικά η θάλασσα άρχισε να ξεβράζει ακριβή ξυλεία !!!

φωτογραφία Γιώργος Παπαδόπουλος

----------------------------

 

Ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες μας, σε όλους τους φίλους για τις παρατήσεις τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες  στον Μάριο Ιωαννίδη / orion - web για την τεχνική στήριξη της ιστοσελίδας.

Θερμές ευχαρισίες σε κάθε αναγνώστη της ιστοσελίδας μας.

Μοιράσου το άρθρο!